LOŠA RASPODJELA DOZA

Johnson poziva na otvorenost Europske unije pri izvozu cjepiva: ‘Ne želim vidjeti blokade‘

Mislim da to nije put prema naprijed ni za nas ni za naše prijatelje, rekao je britanski premijer
Boris Johnson 
 JESSICA TAYLOR/various sources/AFP

Britanski premijer Boris Johnson založio se u četvrtak protiv restrikcija u odnosima EU-a i Britanije u pogledu izvoza cjepiva protiv covida-19, dok je ministar zdravstva Matt Hancock rekao da Britanija ima "ekskluzivan" ugovor s AstraZenecom, a da je njezin ugovor s EU-om zasnovan na "najboljim naporima".

Europska komisija odlučila je u srijedu pojačati nadzor nad izvozom cjepiva protiv covida-19 i zaprijetila blokiranjem pošiljki cjepiva zemljama s višom stopom procijepljenosti poput Britanije ili onim zemljama koje ne dijele doze koje proizvedu.

"Jednu stvar koju bih htio reći je da smo na strani otvorenosti. Tu smo mi. Ne želim vidjeti blokade cjepiva ili lijekova, mislim da to nije put prema naprijed ni za nas ni za naše prijatelje", rekao je Johnson.

Najava mjere EU-a oštro je dočekana u Velikoj Britaniji, koja drži da je to upereno protiv nje. Iz EU-a je dosad u Veliku Britaniju izvezeno više od 10 milijuna doza cjepiva, a u suprotnom smjeru nijedna.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je za Financial Times da Britanija ima "ekskluzivan" ugovor s AstraZenecom, dok je ugovor s EU-om zasnovan na "najboljim naporima". Hancock je dodao da obje strane žele riješiti spor oko isporuke cjepiva.

No upozorio je da blok ne bi trebao pokušati obustaviti izvoz cjepiva iz Nizozemske u Britaniju zbog naravi ugovora s britansko-švedskim farmaceutskim divom.

"Vjerujem da se nacije drže ugovornih prava slobodne trgovine", rekao je za Financial Times u četvrtak.

"Oni imaju ugovor 'najboljih napora', a mi imamo ekskluzivan sporazum. Naš ugovor je iznad njihovog. To se zove ugovorno pravo - vrlo je jasno".

Članice bloka Belgija i Irska izrazile su zabrinutost zbog potencijalnih reakcija na blokade.

Velika Britanija i Europska komisija navele su u zajedničkom priopćenju u srijedu da razgovaraju o potencijalnoj suradnji i stvaranju "win-win" situacije kako bi "proširili opskrbu cjepiva za sve građane" Britanije i EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:59