NAPAD INSEKATA

Kaos na aerodromu zbog neviđenih rojeva pčela, micali su ih pomoću vodenih topova!

Pčela je bilo toliko da su skoro u potpunosti prekrile dva prozora. Osoblje zračne luke polijevalo ih je vodom kako bi ih otjeralo
Napad pčela na avion
 Newslions Media/Swns/Swns/Profimedia

Roj pčela odgodio je na sat vremena čak dva leta aviokompanije Vistara u nedjelju i ponedjeljak u zračnoj luci Calcutta. Ni u jednom od dva aviona nije bilo putnika, jer je napad pčela primijećen neposredno prije nego što su avioni trebali otići na pistu.

Direktor zračne luke u Calcutti, Kaushik Bhattacharjee, rekao je da su se napadi pčela dogodili na različitim avionima kompanije Vistara koji su bili parkirani jedan pored drugoga.

"U oba navrata vatrogasno osoblje prskalo je vodom iz vodenih topova roj pčela kako bi ih otjerali. Nakon incidenata koji su odgodili polijetanje, tim dužnosnika iz zračne luke u Calcutti pretražio je područje i poprskao ga insekticidom. Čak i nakon opsežne potrage, u zoni oko zračne luke nisu uočene košnice pčela”, rekao je Bhattacharjee.

Zaposlenik aerodroma snimio je roj pčela i snimku objavio na Youtube-u i na društvenim mrežama nakon čega je ona ubrzo postala viralna.

Roj pčela je skoro u potpunosti prekrio dva prozora aviona.

"Loše vrijeme, tehnički problemi i kašnjenje aviona samo su neki od razloga za odgađanje polijetanja. No ovom popisu treba sad dodati i rojeve pčela", napisao je na Twitteru Bitanko Biswas.

I u rujnu prošle godine jedan je let s istog aerodroma morao biti odgođen jer je roj pčela prekrio čitav prozor kokpita. Let na kojem je bilo 136 putnika taman se spremao uzletjeti kad su pčele napale zrakoplov.

Iskusni piloti su kazali kako niti jedan avion ne smije poletjeti ako je na njemu roj pčela.

"Svaki avion ima nekoliko malih senzora koji bilježe protok zraka. Oni su jako osjetljivi i mogu detektirati ček i jednu jedinu pčelu", kazali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:45