BUGARSKA

Najveća bugarska politička stranka GERB nije uspio sastaviti vladu, mogući novi izbori

GERB je osvojio samo 75 mandata od 240, što je 20 manje nego na prošlim izborima, a ima slab koalicijski potencijal
Ilustracija
 Nikolay Doychinov/AFP

Najveća bugarska politička stranka GERB odustala je u petak od pokušaja formiranja vlade nakon što je ovaj mjesec na parlamentarnim izborima odnijela "mršavu" pobjedu te je sve izglednije održavanje novih izbora.

GERB, proeuropska stranka desnog centra je nakon izbora 4. travnja ostala pojedinačno najjača stranka s 26 posto glasova.

Međutim, GERB je osvojio samo 75 mandata od 240, što je 20 manje nego na prošlim izborima, a ima slab koalicijski potencijal.

Druga po snazi u parlamentu je nova prosvjedna stranka televizijskog voditelja i pjevača Slavija Trifonova "Ima takav narod" (ITN) s 51 mandatom, dok je treća Bugarska socijalistička stranka s 43 mandata.

Daniel Mitov, bivši ministar vanjskih poslova i kandidat za premijera nakon što je dugogodišnji premijer Bojko Borisov sredinom mjeseca podnio ostavku, vratio je mandat predsjedniku Rumenu Radevu nakon što su dvije političke stranke na koje je Mitov računao odbile sastati se s vodstvom GERB-a, optužujući ih za stvaranje klime nekažnjavanja korumpiranih dužnosnika.

Radev je kazao da neće žuriti s davanjem mandata za formiranje vlade Trifonovu.

ITN je priopćio da neće sklapati nikakve dogovore s tradicionalnim strankama kao što su GERB, socijalisti ili etnička turska stranka MRF.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:15