NAGLI PORAST

NJEMAČKI IZVOZ ORUŽJA EKSPLODIRAO, OVE BI GODINE MOGAO BITI SRUŠEN REKORD Najviše naoružanja iz najmoćnije članice EU kupili su hrvatski susjedi

Ilustracija
 HANZA media

Njemačka bilježi rekordan izvoz naoružanja i ove bi godine taj izvoz mogao premašiti količinu naoružanja iz rekordne 2015., javlja u ponedjeljak agencija Dpa pozivajući se na informacije njemačke vlade.

„Do kraja rujna ove godine njemačka vlada je odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 6,35 milijardi eura, što je 75 posto više od istog razdoblja prošle godine“, proizlazi iz odgovora savezne vlade na upit zastupničkog kluba stranke Zeleni u Bundestagu, kako prenosi agencija Dpa.

Time bi ove godine mogao biti oboren rekord iz 2015. kada je Njemačka izvezla oružja u vrijednosti od 7,86 milijardi eura.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier je ovaj nagli porast objasnio činjenicom da su prošle godine mnoge odluke o izvozu oružja u pojedine zemlje, zbog spora oko ovog pitanja unutar demokršćansko-socijaldemokratske vlade, stajale na ledu.

To se posebice odnosi na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, koje se, zbog umiješanosti u rat u Jemenu, nalaze na listi zemalja za koje je izvoz oružja sporan.

Na prvom mjestu po količini kupljenog njemačkog naoružanja se nalazi Mađarska, koja je u prvih devet mjeseci ove godine od Njemačke kupila oružja u vrijednosti od 1,77 milijardi eura.

Na listi zemalja koje kupuju najviše oružja iz Njemačke se nalaze i Egipat i Alžir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:28