ITALIJA

OD 'GOSPODINA NITKO' DO NAJPOPULARNIJEG POLITIČARA Popularnost Contea je iznad bilo kojeg njegovog prethodnika na funkciji premijera

Giuseppe Conte
 REUTERS

Kad je Giuseppe Conte u lipnju imenovan premijerom za njega je znalo samo nekoliko Talijana, no njegova popularnost polako je rasla i trenutno je najpopularniji talijanski političar, pokazale su ankete.

Istraživanje Ipsosa daje Conteu stopu popularnosti od 67, iznad bilo kojeg njegovog prethodnika na funkciji premijera, te ispred dvojice njegovih potpredsjednika - čelnika Lige Mattea Salvinija i čelnika Pokreta pet zvijezda (M5S) Luigija Di Maia.

Salviniju je stopa na 57, a Di Maiju na 52. Njihova koalicijska vlada također ima visoku popularnost.

I druge ankete agencija Demos&Pi i GPF-a imaju slične rezultate, pokazavši da Talijani preferiraju umjerenije tonove 54-godišnjeg pravnika koji je blizak M5S, no nije član nijedne stranke.

Conte je imao težak početak. Optužen je da je lažirao svoje akademske rezultate i da je imao nesiguran prvi govor u parlamentu.

Od tada se navikao na svoju funkciju, čini se sve sigurnijim i ima bolji medijski nastup.

"Conte je bio 'gospodin Nitko' kad je stigao, no sad je izgradio ključnu ulogu političkog graditelja mostova", ističe Francesco Galietti, čelnik rimske agencije za politički rizik Policy Sonar.

"Uspio je uspostaviti ravnotežu između institucionalnih mogućnosti s jedne, te protusustavnog duha vladajuće koalicije s druge strane".

Anketa Ipsosa pokazala je da je Conte popularniji i od same vlade, koju podržava 64 posto ispitanika.

Zajednička potpora vladajućoj Ligi i M5S-u stoji na 62,3 posto, dok je Demokratska stranka lijevog centra, glavna oporbena stranka, pala na 17,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:28