EKONOMSKA SURADNJA

Postignut načelni dogovor Europske unije i Kine o investicijskom sporazumu

Razgovori o investicijskom sporazumu započeli su još 2014., ali godinama su tapkali u mjestu
 Johanna Geron/POOL/AFP

EU i Kina u srijedu su postigli načelni dogovor o sveobuhvatnom sporazumu o investicijama, koji će omogućiti veći pristup europskih tvrtki kineskom tržištu

Dogovor je postignut na video-konferenciji na kojoj su sudjelovali kineski predsjednik Xi Jinping, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Obje strane sada će raditi na dovršetku teksta sporazuma, koji mora proći pravnu reviziju i preveden na službene jezike prije nego ga odobri Vijeće EU-a i Europski parlament.

Razgovori o investicijskom sporazumu započeli su još 2014., ali godinama su tapkali u mjestu, uz tvrdnje EU-a da Kina ne ispunjava obećanje o ukidanju ograničenja na europska ulaganja.

Prema postignutom dogovoru, europske kompanije više ne bi bile obavezne prenositi tehnologiju svojim kineskim partnerima a sporazum skicira i kaznene mjere za kineske državne tvrtke u slučaju kršenja ravnopravnog natjecanja na kineskom tržištu, te pravila o transparentnosti državnih subvencija.

Prema dogovoru, Kina bi se obavezala i na poštivanje smjernica Međunarodne organizacije rada (ILO) o prisilnom radu.

Kina je željela pristup energetskom tržištu EU-a, ali Bruxelles je zbog osjetljivih pitanja nacionalne sigurnosti ponudio pristup tek malom dijelu sektora obnovljive energije, i to samo na uzajamnoj osnovi.

"Danas postignut dogovor važan je korak u našim odnosima s Kinom i za naš trgovinski program utemeljen na vrijednostima. Osigurat će europskim investitorima dosad nezabilježeni pristup kineskom tržištu, što će omogućiti našim poduzećima da se razvijaju i o stvaraju radna mjesta.

Sporazum će također obvezati Kinu da poštuje ambiciozna načela u u pogledu održivosti, transparentnosti i nediskriminacije. Sporazum će osigurati uravnoteženje naših ekonomskih odnosa s Kinom", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:40