DIPLOMATSKA NOTA

Prag pozvao ruskog veleposlanika na razgovor: Traže ‘punu naknadu‘ za eksplozije iz 2014.

U eksplozijama su poginula dvojica radnika i pričinjena je velika materijalna šteta, a u svemu su navodno sudjelovali ruski špijuni
 Lukas Kabon/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Češko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak ruskog veleposlanika i tražilo od te zemlje punu naknadu za smrtonosne eksplozije na skladištu streljiva 2014. u kojima su navodno sudjelovala dvojica ruskih špijuna.

"Zamjenik ministar vanjskih poslova Martin Smolek pozvao je u ponedjeljak ruskog veleposlanika Aleksandra Zmejevskog", navelo je ministarstvo u priopćenju.

Smolek je "uručio diplomatsku notu ruskom veleposlaniku kojom zahtijeva punu naknadu za štete nastale u dvije eksplozije na skladištu blizu sela Vrbetice", na istoku zemlje.

Ministarstvo vanjskih poslova nije preciziralo traženi iznos.

U eksplozijama su poginula dvojica lokalnih radnika i pričinjena je velika materijalna šteta.

Prag je naveo da smatra Moskvu odgovornom i tražio je razgovore o tome.

Smolek je također rekao Zmejevskom da upisivanje Češke na popis "neprijateljskih država" predstavlja kršenje međunarodnog prava i tražio je od Moskve da od toga odustane.

Nakon optužbi objavljenih u travnju došlo je do međusobnog izbacivanja desetaka diplomata i drugog osoblja dvaju veleposlanstava, a bilateralni odnosi su svedeni na najnižu razinu posljednjih desetljeća.

Moskva je Češku nazvala "neprijateljskom državom" koja je "vodila neprijateljske akcije" prema Rusiji.

Dvojica agenata ruskih tajnih vojnih službi GRU osumnjičeni su da su organizirali eksplozije u Vrbeticama a sumnjiči ih se i da su otrovali bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćer u Salisburyju u Engleskoj 2018. godine.

Po medijima su te eksplozije su bile usmjerene na oružje jednog bugarskog trgovca i vjerojatno namijenjeno Ukrajini.

Odnosi Moskve i Zapada su se pokvarili nakon što je Rusija pripojila Krim 2014. i podržala pobunjenike u sukobu s ukrajinskim snagama na istoku zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:31