TUŽBA PROTIV VLASTI

Prijelomna presuda: ‘Francuska vlada ne čini dovoljno u borbi protiv klimatskih promjena‘

Ekolozi su ovo prozvali ključnom presudom koja bi mogla primorati i druge države da učine više po pitanju okoliša.
Pariz
 Susanne Pommer/Alamy/Alamy/Profimedia

Francuska vlada nije učinila dovoljno u borbi protiv klimatskih promjena, presudio je tamošnji sud, a ekolozi su to prozvali ključnom presudom koja bi mogla primorati i druge države da učine više po pitanju okoliša.

Slučaj su pokrenule četiri nevladine organizacije koje su optužile vlasti da ne ispunjuju preuzete obaveze iz Pariškog sporazuma, kao ni višegodišnji plan o smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Pariški upravni sud je presudio u srijedu kako je država zakazala u „implementaciji javnih politika koje bi omogućile ispunjavanje ciljeva redukcije emisija stakleničkih plinova“.

Glasnogovornik vlade Gabriel Attal je komentirajući presudu rekao da se vlada znatno trudi dostići te ciljeve, no i da je pravedno reći da je Francuska u početku kasnila s odgovorom na klimatske promjene. Pozvao je javnost da vladi da prijedloge kako bi se postigli zacrtani ciljevi, pa i više od njih.

Cecile Duflot, izvršna direktorica nevladine organizacije Oxfam u Francuskoj, jedne od pokretača tužbe, presudu u srijedu prozvala je „povijesnom pobjedom za klimatsku pravdu“.

„Po prvi put francuski sud je odlučio da država može biti odgovorna za svoje klimatske obaveze“, kazala je, pa dodala da je to „pravovremeni podsjetnik svim vladama da djela govore više od riječi“.

Pariški sud simbolički je presudio da država svakoj od organizacija mora isplatiti jedan euro odštete.

Isti dan je u najviši sud Europske unije u Bruxellesu presudio kako je Mađarska „sustavno i ustrajno“ kršila zakonska ograničenja zagađivača u zraku, u nekim regijama više od 12 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:48