‘MOLIMO POTPORU‘

Sjedinjene Američke Države krajem ove godine tražit će povratak u Vijeće za ljudska prava UN-a

Sjedinjene Države napustile su Vijeće za ljudska prava UN-a u lipnju 2018. u mandatu Donalda Trumpa
Antony Blinken
 Handout/UNITED NATIONS/AFP

SAD će tražiti povratak u Vijeće za ljudska prava UN-a kasnije ove godine, najavio je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken.

Blinken se video porukom obratio Vijeću i najavio da će administracija Joea Bidena raditi na uklanjanju onoga što je nazvao "nesrazmjernim fokusom" na Izrael, američkog saveznika.

Sjedinjene Države napustile su Vijeće za ljudska prava UN-a u lipnju 2018. u mandatu Donalda Trumpa, a Bidenova administracija se ovaj mjesec vratila kao promatrač.

"Zadovoljstvo mi je objaviti da će SAD tražiti izbor u Vijeće za ljudska prava u mandatu od 2022. do 2024. Ponizno molimo potporu svih članica UN-a za naš pokušaj povratka u ovo tijelo", rekao je Blinken.

Godišnji izbori za trogodišnje članstvo u Vijeću s 47 članica trebaju se održati na Općoj skupštini UN-a u listopadu. Velika Britanija, Kina i Rusija su među trenutačnim članicama.

"S ponovnim angažmanom SAD-a pozivamo Vijeće za ljudska prava da preispita svoje djelovanje. To uključuje i njegov nesrazmjeran fokus na Izrael", rekao je Blinken.

Vijeće, osnovano 2006. godine, na dnevnom redu svake sjednice ima samostalnu točku o palestinskim teritorijima, jedino pitanje s takvim tretmanom čemu su se usprotivile i demokratska i republikanska administracija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:51