‘PROVOKATIVNA AKCIJA‘

Talibani pozivaju SAD da razmotri odluku o zamrzavnju afganistanskih 7 milijardi dolara

Bidenova odluka izazvala je ogorčenost među Afganistancima

Joe Biden

 Chip Somodevilla/Getty Images/Profimedia

Talibanska vlada pozvala je Sjedinjene Države da preispitaju svoju odluku o zamrznutim sredstvima afganistanske središnje banke i suzdrže se od daljnjih "provokativnih akcija".

Prošli tjedan, američki predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu uredbu o podjeli 7 milijardi dolara zamrznutih afganistanskih sredstava između žrtava terorističkih napada 11. rujna i humanitarne pomoći Afganistanu.

- Ako SAD ne odustane od svoje odluke i nastavi s provokativnim akcijama, Islamski Emirat također će biti prisiljen preispitati svoju politiku prema zemlji - rekli su afganistanski čelnici u službenom priopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer.

Pozvali su SAD da bezuvjetno oslobodi zamrznuta sredstva.

Bidenova odluka izazvala je ogorčenost među Afganistancima, a bivši predsjednik Hamid Karzai rekao je da je "nepravedna i nepoštena i zločin je protiv afganistanskog naroda".

Lokalni mediji objavili su da su stotine ljudi prosvjedovale u Kabulu u utorak u osudi Bidenove odluke.

Afganistanski političari i akademici zahtijevaju da se zamrznuta sredstva ne koriste kao odšteta žrtvama napada 11. rujna, jer Afganistanci nisu bili uključeni u napade, niti da se novac te zemlje koristi kao humanitarna pomoć.

Oni žele da sredstva ostanu netaknuta kako bi se osigurala stabilnost afganistanske valute i financijski sustav zemlje u cjelini.

Ni jedan Afganistanac nije bio među teroristima uključenim u napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku 2001. godine.

Središnja banka Afganistana pozvala je u subotu na poništavanje odluke i oslobađanje sredstava, rekavši da ona nisu vlasništvo vlada, stranaka ili skupina.

Afganistan ima oko 9 milijardi dolara imovine, uključujući 7 milijardi dolara u SAD-u.

Preostala sredstva uglavnom se drže u Njemačkoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Švicarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:40