ZABORAVLJENI ASOVI

‘Trump band‘ na nestvarnom skupu u Jeruzalemu: ‘Što je ovo? Alisa u zemlji čudesa?‘

Bivši čelnik SAD-a u Izrael je poveo svoj tim, a susret je zamišljen kao radni ručak u organizaciji mirovne organizacije Friedman
Ivanka Trump, Jared Kushner i Mike Pompeo na večeri u Izraelu
 Menahem Kahana/AFP

Najbliži suradnici bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa posjetili su ovog tjedna Jeruzalem, a njihov posjet nije ostao nezapažen. Kako piše CNN, bilo je to kao ponovno okupljanje "Trump banda". Ulicama Jeruzalema prošetale su i Ivanka Trump i Jared Kushner koje su svi htjeli pozdraviti ili se fotografirati s njima.

U novom Muzeju tolerancije prikazivane su najznačajnije scene potpisivanja povijesnog sporazuma "Abraham Accords" dok su kćer i zet bivšeg predsjednika, kao i bivši državni tajnik za financije Steve Munchin te bivši državni tajnik Mike Pompeo i drugi visokopozicionirani dužnosnici u Trumpovoj administraciji uživali u raskošnoj trpezi. Među njima je bila i bivša zvijezda američkog nogometa Peyton Manning kao i predsjednik FIFA-e Giani Infantino, javlja CNN.

Cijeli događaj je, javlja medij, imao surealnu atmosferu znamenite predstave i knjige Alisa u zemlji čudesa. Izgledalo je to, navode, kao da se radi o alternativnoj stvarnosti u kojoj je Trump i dalje predsjednik SAD-a, a Benjamin Netanyahu i dalje premijer Izraela.

Susret je zamišljen kao ručak mirovne organizacije Friedman, koju je osnovao bivši američki veleposlanik u Izraelu David Friedman. On je jedan od klučnih aktera potpisivanja sporazuma koji je trebao, uz posredstvo SAD-a, normalizirati odnose između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sudana i Maroka. No, sve se prometnulo u Trumpov cirkus te kampanju za Pompea, koji je primio nagradu zbog svog rada na potpisivanju sporazuma. Pompeovi fanovi glasno su se izjasnili kako žele da se kandidira za mjesto američkog predsjednika 2024., što on navodno ozbiljno razmatra ako Trump odluči da se neće opet kandidirati.

- Moramo učiniti sve da Pompeo pobijedi - rekla je žena jednog od diplomata u baru, navodi CNN. Drugi su bili još eksplicitniji.

- Vrijeme je pregazilo Trumpovu administraciju, ali vidjeli smo mnogo uspjeha. Nadam se da će predsjednik Pompeo nastaviti njegov put - kazao je filantrop i milijarder Sylvan Adams na večeri. Dodao je da su arhitekti ovog sporazuma "više zaslužili Nobelovu nagradu za mir".

CNN primjećuuje kako su trenutni lideri, američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Naftali Bennet, potpuno ignorirani, a događaju je prisustvovao samo trenutni ministar unutarnjih poslova Ayelet Shaked.

U kratkom razgovoru za CNN Friedman je kazao da je ostao u bliskom kontaktu s Trumpovim suradnicima.

- Volim sve te ljude, Jareda, Ivanku, Mnuchina i Pompea. Radili smo vrlo dobro zajedno, sviđali smo se jedni drugima, što je dosta neobično u politici. Drago mi je da smo se sreli ovdje u Jeruzalemu.

Ranije su Kushner, Trump i Netanyahu sudjelovali na radnom ručku koji je okupio više od 100 pripadnika izraelskog parlamenta.

Događaj je nastavljen javnim obraćanjem bivšeg izraelskog premijera koji je dočekan gromoglasnim pljeskom građana, pa čak i ovacijama koje su prekinule govor marokanskog veleposlanika. Netanyahu je u govoru uglavnom hvalio samog sebe, citirajući dijelove iz vlastite knjige i stare govore o tome kako postići mir s arapskim državama. Nije izostavio pohvaliti Trumpa rekavši kako vjeruje da su Trump i Kushner sa svojim timom pomogli promijeniti povijest. Samo nekoliko sati nakon njega začule su se i poruke kako Bennett "nije pravi vođa Izraela".

Svaki puta kada bi se u govorima spomenulo ime bivšeg premijera govornik je bio prekinut ovacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:26