13 GODINA ZATVORA

Ukrajinac osuđen u SAD-u zbog napada s ucjenjivačkim softverom: Tražio je 700 milijuna dolara otkupnine

Mora platiti više od 16 milijuna dolara odštete

Ilustracija

 Jl/Alamy/Alamy/Profimedia/Jl/alamy/alamy/profimedia

Ukrajinski kibernetički prevarant osuđen je u srijedu u SAD-u na 13 godina i sedam mjeseci zatvora zbog više od 2500 tzv. ransomware napada i traženja preko 700 milijuna dolara otkupnine, priopćilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Jaroslav Vasinskij (24) također treba platiti više od 16 milijuna dolara odštete, dodalo je ministarstvo. Ističu da je Vasinskij izveo napade koristeći varijantu ransomwarea Sodinokibi/REvil i javno izložio podatke žrtava koje nisu htjele platiti otkupninu.

"Danas je bliska suradnja FBI-a s našim svjetskim partnerima ponovno osigurala da se kibernetički kriminalac koji je mislio da je izvan našeg dosega suoči s posljedicama svojih postupaka", rekao je u izjavi direktor FBI-a Christopher Wray.

Vasinskij je odgovoran i za napad na floridskog dobavljača softvera Kaseya u srpnju 2021., priopćilo je ministarstvo ranije. Optužen je da je provalio u Kaseyu i istovremeno sa suučesnicima distribuirao REvil ransomware prema 1500 korisnika kriptirajući njihove podatke.

"Koristeći ransomware zlonamjerni akteri iz cijelog svijeta mogu paralizirati američke tvrtke u nekoliko minuta", rekla je Leigha Simonton, američka tužiteljica za Sjeverni okrug Teksasa gdje se vodilo suđenje.

Vasinskij, koji je iz Poljske izručen Sjedinjenim Državama, prethodno se izjasnio krivim po optužnici od 11 točaka koje ga terete za udruživanje radi prijevare i srodne aktivnosti u vezi s računalima, oštećenje zaštićenih računala i udruživanje zbog pranja novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:17