RAZUMIJU ZABRINUTOST

UN odbacio zahtjev za odgodom konferencije COP26: ‘Klimatske promjene su hitan svjetski problem‘

UN i organizatori radit će zajedno s britanskom vladom kako bi COP bio siguran i uključio što više izaslanika
 Paul Zinken/AFP

Ujedinjeni narodi razumiju "zabrinutosti" nevladinih udruga no neće odgoditi međunarodnu konferenciju o klimi COP26, rekao je u utorak pomoćni glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

"Razumijemo i poštujemo zabrinutosti koje su izrazile različite skupine", no za sada "nikakva izmjena" u vremenu održavanja nije predviđena, rekao je.

"Međunarodna znanstvena zajednica jasno je rekla da su klimatske promjene sada hitan svjetski problem", rekao je Haq.

"Samo jedna hitna i velika etapa u akciji za klimu može održati ciljeve Pariškog sporazuma i zaštititi najranjivije države i zajednice od pogoršanja učinaka klimatskih promjena", rekao je.

UN i organizatori radit će zajedno s britanskom vladom kako bi COP bio siguran i uključio što više izaslanika, tako što će nuditi cjepiva svim sudionicima i platiti troškove karantene u hotelu u slučajevima kada izolacija bude potrebna.

Konferencija COP26, koja je prošle godine odgođena zbog covid krize, trebala bi se održati u škotskome gradu Glasgowu od 31. listopada do 12. studenoga.

Mreža za klimatsku akciju (Climate Action Network, CAN), mreža koja okuplja više od 1500 nevladinih udruga, među kojima su Greenpeace, WWF, Action Aid, Oxfam ili Amnesty International, zatražila je odgodu ocijenivši da konferencija neće biti ni pravedna, ni uključiva, zbog ograničenja koja britanska vlada nameće u vezi dolaska izaslanika zbog pandemije covida-19.

Cilj pregovora COP26 je poticanje ambicioznijih obveza zemalja u postizanju ugljične neutralnosti do 2050. godine te zadržavanje porasta prosječne globalne temperature ispod 2 stupnja Celzija tijekom ovog stoljeća, u skladu s Pariškim sporazumom iz 2015. godine.

Obično delegati iz više od 190 zemalja sudjeluju na godišnjim pregovorima, no dok se mnoge zemlje bore s covidom-19, a siromašnije zemlje pokušavaju osigurati pristup cjepivima, razgovori bi trebali biti odgođeni, rekla je Mreža CAN.

"Naša zabrinutost je da će zemlje koje su najteže pogođene klimatskom krizom i one kojima nedostaje potpora bogatih nacija u opskrbi cjepivima biti izostavljene iz pregovora", rekao je izvršni direktor CAN-a, Tasneem Essop.

Britanija, domaćin konferencije COP26, rekla je u lipnju da će ponuditi cjepiva delegatima koji ih trebaju te je otad rekla da će cijepljenje u sklopu ovog programa započeti ovaj tjedan.

Međutim, CAN je priopćio da Britanija sporo dostavlja cjepiva te će u mnogim zemljama izostati rezultat.

Problem je dodatno pogoršan, rečeno je, potrebom da necijepljeni delegati borave u hotelskoj karanteni 10 dana ako dolaze iz jedne od zemalja koje se nalaze na britanskoj takozvanoj crvenoj listi zemalja.

Britanski predsjednik COP26-a, Alok Sharma, rekao je da će Britanija platiti troškove karantene te da je ključno da se pregovori nastave kao što je planirano.

"Prioritet je da se čuju glasovi onih na koje su najviše utjecale klimatske promjene. Ako radimo za naš planet, trebamo sve zemlje i civilno društvo da u Glasgowu iznesu svoje ideje i ambicije", rekao je Sharma u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:20