ZAŠTITA OKOLIŠA?

Ursula na udaru kritika: ‘Kako je licemjerna! Pazite, ona od Beča do Bratislave putuje avionom‘

Najviše joj se zamjera putovanje iz Beča do Bratislave službenim avionom, iako se radi o relaciji od samo 50 kilometara

Ursula von der Leyen

 Jeff J Mitchell

U vrijeme kad se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen aktivno uključila u kampanju širenja svijesti o zaštiti okoliša, tijekom koje je poručivano da svaka osoba može svojim ponašanjem puno učiniti, ona se i sama našla na udaru kritika jer je koristila službeni avion i za putovanja na kratkim relacijama. Optužuju je za licemjerje jer se ne ponaša u skladu s onime što propovijeda, pogotovo tijekom UN-nove konferencije o zaštiti okoliša koja traje u Glasgowu.

Britanski Daily Telegraph je objavio podatke koji pokazuju da je Von der Leyen od 34 službena putovanja od 2019. godine, kada joj je počeo mandat, čak 18 puta koristila službeni avion. Među tim putovanjima su i ona iz Bruxellesa u Pariz ili London, do kuda se može stići vlakom za oko dva sata. Ali najviše joj se zamjera putovanje iz Beča do Bratislave službenim avionom, iako se radi o relaciji od samo 54 kilometra što se automobilom prelazi za tridesetak minuta, a vlakom za najviše 15 eura i oko sat vremena.

Prema izračunima nevladinih organizacija koje se zalažu za čisti prijevoz, privatni avion za jedan let može ispustiti i do dvije tone CO2.

Odgovarajući na ove optužbe glasnogovornik Europske komisije je rekao da ova putovanja nije bilo moguće realizirati u zgusnutom rasporedu komercijalnim letom. Dodao je kako se "air taxi" koristi isključivo kada je to neophodno kako bi se jamčilo sudjelovanje na sastancima u različitim mjestima u zgusnutom rasporedu.

Ovo nije prvi puta da se čelna osoba Europske komisije našla na udaru aktivista u građana s optužbama za hipokriziju. Dogodilo se to i bivšem predsjedniku Jose Manuel Durao Barroso 2005. godine kada je predložio kazne za aute koji jako zagađuju okoliš da bi u isto vrijeme za sebe nabavio upravo jedan takav auto. Dok je u to vrijeme povjerenik za okoliš Stavros Dimas poručio kako je osobno ponašanje jako važno za zaštitu okoliša, Barroso je za svoje potrebe kao šef Komisije naručio Volkswagen Touareg.

Barroso se tada pravdao da se ovdje "ne radi o hipokriziji" jer se on "zalaže za zaštitu okoliša ali i za slobodu izbora".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:26