POPUSTILI MJERE

Veliki dan u Italiji, građani okupirali kafiće i restorane: ‘Napokon se osjećamo živima!‘

Konobari mogu posluživati mušterije do 18 sati. Do 22 sata idu samo pića za van, a onda kreće policijski sat koji traje do pet ujutro
Milano
 Duilio Piaggesi/ipa/Sipa Press/Profimedia

Poznato zveckanje šalicama i šušur vratio se u kafiće diljem Italije, nakon što su vlasti od ponedjeljka popustile dosadašnje rigidne covid-mjere, piše Reuters.

Dvije trećine Italije označeno je žutom zonom što znači da kafići u tim manje rizičnim regijama umjesto dosadašnjim kavama za van u plastičnim čašama, mogu normalno posluživati svoje mušterije.

- Osjećali smo se mrtvima bez kafića - kazala je stanovnica Rima Tiziana Baldo nakon što joj je konobar natočio piće u centru glavnog grada.

- Divno je doći ovdje i porazgovarati s ljudima iza šanka, oni čine da se osjećamo živim svakog jutra prije nego li odemo na posao - dodala je.

image
Milano
Ipa/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia
image
Milano
Duilio Piaggesi/ipa/Sipa Press/Profimedia
image
Milano
Ipa/abaca/Abaca Press/Profimedia

I dok je većina Europe i dalje u strogom lockdownu, kafići i restorani u dijelovima Italije ponovno mogu posluživati mušterije na stolovima i šankovima, ali do 18 sati. Nakon toga dopušteno im je posluživati samo pića za van i to do 22 sata kada počinje policijski sat koji traje do pet ujutro idućeg dana.

Ministarstvo zdravstva popustilo je mjere u 15 od 20 talijanskih regija dok je broj novozaraženih nastavio padati. Pet regija ostaje u crvenoj zoni i putovanja između regija su zabranjene do sredine veljače.

image
Rim
Filippo Monteforte/AFP
image
Rim
Filippo Monteforte/AFP
image
Ljudi sjede na terasi kafića kraj Panteona u centru Rima
Filippo Monteforte/AFP

Italija je bila jedna od najgore pogođenih zemalja tijekom prvog vala pandemije te druga u Europi po broju umrlih, nakon Velike Britanije. No broj umrlih u Italiji također opada, dok je broj novozaraženih u nedjelju bio 11.252.

Ponovno su otvorene i turističke atrakcije poput Koloseuma, koji je bio zatvoren na dva mjeseca, kao i vatikanski muzeji, koji su bili zatvoreni tri mjeseca. Tih nekoliko turista koji su posjetili Italiju je oduševljeno.

image
Ipa/abaca/Abaca Press/Profimedia
image
Koloseum
Vincenzo Pinto

- Presretan sam, po prvi puta postoji nešto pozitivno u COVID-u - rekao je Benoit Duplais, posjetitelj iz Belgije koji je upravo stigao u Koloseum iz Vatikana.

- Otišao sam sada u Vatikan i vidio sam Sikstinsku kapelu. Tako želim vidjeti i ovo... fantastično je - dodao je.

image
Koloseum
Vincenzo Pinto

Turizam je jedna od najvažnijih grana ekonomije Rima, a mnogi se nadaju da će popuštanje mjera pruža tračak nade za budućnost.

- Uvijek se nadamo - rekao je vlasnik jednog kafića, Giuseppe Unico pa zaključio: - Čekamo povratak turista, ali trenutno je ova misao poput utopije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:24