POČASNE GOŠĆE

Vučić: ‘U Beograd stižu Merkel i von der Leyen, to dokazuje koliko smo napredovali‘

On je istaknuo kako je Njemačka "uvjerljivo najveći gospodarski partner Srbije"
Angela Merkel
 Alexey Vitvitsky/Sputnik/Sputnik via AFP

Odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel posjetit će Srbiju u ponedjeljak 13. rujna u okviru svoje oproštajne balkanske turneje, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen doputovat će u Beograd 29. i 30. rujna, najavio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

U obraćanju javnosti, uz izravni tv-prijenos, Vučić je danas istaknuo kako je za Srbiju "velika čast" da ju Merkel posjeti na kraju svojeg kancelarskog mandata.

Merkel će, kako je najavio, u Beogradu imati sastanke s vodstvom Srbije, u regiji će se sastati s organizacijama civilnog društva, a tijekom boravka u Tirani imat će sastanak "sa svima iz regije", rekao je Vučić.

On je istaknuo kako je Njemačka "uvjerljivo najveći gospodarski partner Srbije" i da u njemačkim tvrtkama angažiranim u Srbiji trenutačno radi 71.000 ljudi, te da je u posljednjem desetljeću zabilježen rast robne razmjene između dviju država od 250 posto.

"To govori kojom brzinom je naša ekonomija napredovala", rekao je Vučić.

Uz dolazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, Vučić je najavio i otvaranje radova na prvoj dionici auto-ceste od Niša ka Prištini koja će koštati 244 milijuna eura, u kojim je "15 posto poklonjenih para" Europske unije.

Srbijanski predsjednik je u agendi međunarodnih odnosa tijekom rujna istaknuo i odlazak u posjet Turskoj i sastanak s Recepom Tayyipom Erdoganom, te susret s vođama Višegradske skupine u Budimpešti.

Poslije Budimpešte slijedi posjet američkih i francuskih senatora, te dolazak u Beograd europskog posrednika za dijalog s Prištinom Miroslava Lajčaka, najavio je Vučić, naglasivši važnost vanjskopolitičke i ekonomske agende Srbije tijekom rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:23