Borba protiv govora mržnje na internetu uspješnija nego prije tri godine, smatra EU

Kodeks Europske unije o ponašanju na internetu donio je uspješne rezultate. Pokazala je to četvrta evaluacija učinkovitosti borbe protiv govora mržnje na društvenim mrežama.
Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Věra Jourová
 Profimedia, Alamy

Govor mržnje na internetu rastući je problem, posebice na društvenim mrežama, pa je Europska komisija 2016. godine usvojila inicijativu o pravilima ponašanja na internetu. Navedena inicijativa urodila je plodom te giganti društevnih mreža poput Facebooka, Twittera i YouTubea sada kroz 24 sata obrade 89 posto prijavljenih slučajeva, a njih 72 posto rezultira uklanjanjem označenog sadržaja s mreže.

Povjerenik Komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip smatra kako je postignut veliki uspjeh u borbi s fenomenom govora mržnje na internetu.

- Današnja procjena pokazuje da suradnja s tvrtkama i civilnim društvom donosi rezultate. Tvrtke sada procjenjuju 89 posto označenog sadržaja u roku od 24 sata i odmah poduzimaju mjere kako bi ga uklonile kada je to potrebno. To je gotovo dvostruko više nego u 2016. godini - izjavio je.

YouTube prednjači s postotkom uklonjenog sadržaja i nalazi se na 85,4 posto, a slijede ga Facebook s 82,4 i Twitter s 43,5 posto.

Povjerenica Komisije za pravosuđe Vera Jourova također je zadovoljna postignutim rezultatima i napominje kako su zajedno s tvrtkama pronašli 'ispravan pristup' tom kompleksnom problemu koji predstavlja 'prijetnju demokratskom angažmanu', ali također ističe kako se istovremeno u potpunosti 'štiti sloboda govora'.

Jourova je iskoristila priliku te pozvala na još veći trud u suzbijanju tzv. fake news fenomena (op.a lažne vijesti), posebice uoči nadolazećih europskih izbora u svibnju, prenosi agencija AP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:09