Komisija je odobrila 100 milijuna eura potpore za izgradnju LNG terminala na otoku Krku

Europska komisija je danas utvrdila da su hrvatski planovi za podršku izgradnji i radu terminala za tekući prirodni plin (LNG) na otoku Krku u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, navodi se u priopćenju Komisije.
Mjere potpore za izgradnju LNG terminala na Krku su u skladu s pravilima Europske unije o državnim potporama
 Nikola Vilić / CROPIX

Mjere odobrene danas podržat će izgradnju i rad plutajućeg LNG terminala koji se sastoji od plutajuće jedinice za skladištenje i plovila FSRU (za prijevoz, skladištenje i uplinjavanje ) te priključaka na nacionalnu mrežu za prijenos plina.

- Novi LNG terminal u Hrvatskoj povećat će sigurnost opskrbe energijom i pojačati konkurenciju, za dobrobit građana u regiji – izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margarethe Vestager.

Hrvatska je zatražila od Komisije izravnu financijsku potporu u iznosu od 100 milijuna eura, kao i sigurnost naknade za opskrbu.

Komisija je ocijenila ove mjere potpore u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, posebno u skladu sa Smjernicama o državnim potporama za zaštitu okoliša i energije iz 2014. godine.

U svom priopćenju navodi da su mjere pomoći neophodne jer se projekt ne bi provodio bez njih, a mjere potpora nužne jer će se njima pokriti 'jaz u financiranju'.

- Usvojili smo mjere podrške koje će se odobriti Hrvatskoj jer su ograničene na ono što je potrebno da bi se projekt izvršio te su u skladu s našim pravilima o državnim potporama – rekla je Vestager.

U zaključku stoji da su mjere u skladu s pravilima Europske unije o državnim potporama jer doprinose daljnjim ključnim strateškim ciljevima EU, uključujući diverzifikaciju izvora opskrbe plinom i povećanje sigurnosti opskrbe plinom EU, posebno u središnjim i jugoistočnim regijama Europe, bez nepotrebnog narušavanja konkurencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:27