Banke u eurozoni zamrzavaju isplatu dividendi

Banke diljem eurozone zamrzavaju planove o isplati dividende u skladu s preporukama regulatora i umjesto toga jačaju rezerve, s obzirom da svijetu prijeti duboka recesija zbog epidemije koronavirusa.
U Italiji najveća banka UniCredit u nedjelju je objavila da obustavlja planove o isplati dividende za 2019. i o otkupu dionica
 Miguel MEDINA / AFP

Budući da mjere suzbijanja pandemije dovode do paralize gospodarske aktivnosti, upravo su banke ključne za opstanak kompanija koje muku muče s manjkom novca.

Agustin Carstens, glavni menadžer Banke za međunarodna poravnanja, krovne organizacije za središnje banke, poručio je prošlog vikenda da je "globalno zamrzavanje bankarskih dividendi i otkupa dionica" nužno u vrijeme epidemije koronavirusa.

Europska središnja banka (ECB) zajmodavcima je prošli tjedan poručila da odgode isplatu dividendi i otkup dionica barem do listopada i da umjesto toga dobit usmjere izravno u pomog gospodarstvu.

U ECB-u procjenjuju da bi banke tim mjerama mogle uštedjeti 30 milijardi eura.

Time središnja monetarna institucija eurozone na neki način od komercijalnih zajmodavaca traži protuuslugu za ponuđene jeftine kredite i ublažene zahtjeve o kapitalu i zaštitnim mehanizmima.

U Italiji, trenutačnom epicentru zaraze u Europi, najveća banka UniCredit u nedjelju je objavila da obustavlja planove o isplati dividende za 2019. i o otkupu dionica. Time je postala prva talijanska banka koje je udovoljila zahtjevu ECB-a.

Najavom da zasada odustaje od isplate dividende pridružila joj se i nizozemska banka ABN Amro, koja je zbog nedavnih tržišnih previranja zabilježila gubitak od oko 200 milijuna dolara.

Njihov primjer slijedili su i ING, specijaliziran za internetsko bankarstvo, zajmodavac za sektor poljoprivrede Rabobank i belgijski KBC.

Od isplate dividende za prošlu godinu odustale su i irske banke Bank of Ireland i Allied Irish Banks.

Ti će potezi banaka donijeti olakšanje regulatorima i odagnati bojazni da bi izdašni paketi mjera središnjih banaka i vlada diljem svijeta, usvojeni kako bi se ublažile ekonomske posljedice koronavirsua, mogli završiti u džepovima investitora.

Zajmodavci u zemljama poput Švicarske i Sjedinjenih Država ne odustaju pak od isplate dividendi, primjećuje Reuters.

Banke u Švicarskoj oglušile su se na smjernice regulatora, zajmodavci u Velikoj Britaniji još se nisu očitovali a osam banaka u Sjedinjenim Državama obustavilo je otkup dionica ali nijedna nije odustala od isplate dividende unatoč sve jačem političkom pritisku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:08