Portugalski guverner: Eurozona mora razmotriti izdavanje zajedničke koronaobveznice

Vlade eurozone moraju razmotriti izdavanje zajedničke "koronaobveznice" kako pandemija koronavirusa ne bi izazvala novu dužničku krizu, rekao je u ponedjeljak dužnosnik ECB-a Carlos Costa.
Sjedište Europske središnje banke, ECB
 Daniel ROLAND / AFP

Potreban je zajednički i sveobuhvatan odgovor Europe kako bi se nadopunili ECB-ov program kupnje obveznica i fleksibilnost u pogledu fiskalne discipline i državne pomoći koju je ponudila Europska komisija, napisao je Costa u članku za Reuters.

"Ne budemo li surađivali u ovoj krizi, to će trajno naštetiti europskom projektu", napisao je Costa, također guverner portugalske središnje banke.

Treba pronaći rješenje kako kriza s koronavirusom ne bi prerasla u novu dužničku krizu, dodao je.

Time se Costa pridružio rastućem broju dužnosnika ECB-a koji pozivaju vlade eurozone da na pandemiju odgovore koordinirano i razborito.

EK je u petak otvorila vrata za ublažavanje proračunskih pravila za zemlje članice i za izdavanje zajedničkih obveznica eurozone kako bi se ublažile posljedice epidemije.

Ne budu li sve članice financijski ujedinjene neovisno o proračunskoj situaciji, riskiraju da financijska tržišta napadnu najslabiju kariku, upozorio je portugalski dužnosnik.

Dužnička kriza eurozone s početka prošlog desetljeća ugrozila je opstanak zajedničke valute a započela je rasprodajom grčkih i portugalskih dužničkih papira jer su investitori te dvije zemlje smatrali najslabijim karikama zbog velike zaduženosti i slabih gospodarskih izgleda, podsjeća Reuters.

Obje zemlje, ponajprije Portugal, danas ponovo bilježe rast gospodarskih aktivnosti a sredile su i javne financije, međutim i dalje su među zemljama s najvećim dugovima u Europi.

Costa je izrazio zadovoljstvo fleksibilnošću EK po pitanju državne pomoći i fiskalnih pravila, no kaže da to nije dovoljno.

Neka su predložena rješenja, poput posezanja za kreditnim linijama Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), manjkava zato što bi i dalje povećavala zaduženost zemalja.

Zajedničke su obveznice eurozone "primjereno rješenje" ali ne postoji institucija mehanizam koji bi mogao biti odmah aktiviran, ističe Costa te poziva na inovativna rješenja.

"Opcija koja zahtijeva daljnju analizu jest mogućnost da koronaobveznice izda ESM a prihodi bi se usmjeravali prema svim potrebitim zemljama članicama", predložio je.

Takve bi se obveznice otplaćivale preko dugoročnog proračuna EU-a i imale bi vrlo dugi rok otplate, od nekoliko desetljeća, kako bi se olakšao financijski teret zemljama članicama.

Prihodima bi se financirale mjere pomoći proporcionalno težini zdravstvene krize i njome izazvanih gospodarskih teškoća, predlaže portugalski guverner.

ECB je prošloga tjedna proširio novi program kupnje obveznice za 2020. za 750 milijardi na 1.100 milijardi eura, s obzirom na posustalu gospodarsku aktivnosti diljem Europe, rastući broj novooboljelih i oštre oscilacije na tržištima, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:10