EU dodjeljuje sredstva hrvatskim otocima za prijelaz na čistu energiju

Autor:

  • Jasmina Tomašević

18.02.2019.

Conference on ' How can the post 2020 Cohesion Policy meet EU Islands challenges ? '
Ured Tonina Picule

Eurozastupnik Tonino Picula

Tajništvo za otoke Europske unije osiguralo je sredstva za 10 hrvatskih otoka kao pomoć pri prijelazu na tzv. zelenu energiju.

Ukupno je izdvojeno oko 2 milijuna eura za 26 otočkih zajednica diljem Europe, a glavni je cilj poticaja prijelaz na obnovljive izvore energije koji bi pomogli otočanima u uštedi, ali i globalno u očuvanju okoliša.

Hrvatski otoci kojima su namijenjena sredstva su Cres, Ilovik, Lošinj, Male Srakane, Susak, Unije, Velike Srakane, Brač, Hvar i Korčula.

Tajništvo za otoke osnovala je Europska komisija u lipnju 2018. godine nakon što je i hrvatski eurozastupnik Tonino Picula uložio amandman za njegovo osnivanje i pribavljanje sredstava.

Piculu je ove godine Europska federacija malih otoka (ESIN) nominirala za nagradu europskog zastupnika godine popularno nazivanom 'EU Oscarom', zbog njegovog doprinosa za razvoj europskih otoka.

Otoci uključeni u plan tranzicije uvelike ovise o uvozu fosilnih goriva s kopna, unatoč činjenici da obiluju obnovljivim izvorima energije. Stoga je Tajništvo odlučilo do ljeta 2019. godine te do 2020. godine pomoću sredstava potaknuti promjene i unaprijediti život otočana.

Osim zaštite okoliša, ova inicijativa održivog razvoja namjerava donijeti i samodostatnu te sigurniju budućnost u pogledu tržišta rada.

Prve radionice vezane tranziciju na zelenu energiju bit će održane upravo u Hrvatskoj uz terensku podršku Pokreta otoka.

Također, Komisija planira osigurati još dodatnih 10 milijuna eura za infrastrukturne otočke projekte koji će pokrenuti inovacije u sektoru čiste energije.