Vlada RH s tvrtkom La Roche potpisala memorandum o suradnji; 'Oboljeli od malignih bolesti dobivat će personalizirani lijek'

Na sjednici 'osvježene' vlade Andreja Plenkovića jutros je prihvaćen prijedlog zaključka o potpisivanju Memoranduma o suradnji s farmaceutskom tvrtkom Roche na pripremi i provedbi projekta kojim je cilj unaprijediti liječenje raka u Hrvatskoj.
Direktor tvrtke La Roche Hrvatska Milorad Gošev (lijevo) i ministar zdravstva Milan Kujundžić
 Davor Pongračić / CROPIX

Projekt 'Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda' želi pridonijeti transformaciji skrbi o onkološkim bolesnicima u Hrvatskoj. Genskim profiliranjem oboljelima omogućit će se ciljana terapija, čime će se poboljšati kvaliteta života i smanjiti stopa mortaliteta onkoloških bolesnika.

- Društvo Roche dostavilo je Ministarstvu zdravstva priopćenje u kojem su izrazili namjeru za sudjelovanjem u pripremi i provedbi projekta. Prihvaćanjem tog pisma Vlada podupire transformaciju i unaprjeđenje onkološke skrbi u Hrvatskoj – izjavio je na sjednici ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Jedan od ciljeva projekta bit će i osnivanje zavoda kao nacionalnog centra u sklopu kojeg će putem genskog profiliranja ciljano liječiti pacijenti.

Memorandum o suradnji Vlade RH i kompanije La Roche potpisan je jučer u Banskim dvorima, a potpisivanju je nadzočio i premijer Andrej Plenković, koji je poručio da suradnja u prvoj projektnoj fazi donosi 90 milijuna kuna za izgradnju posebnog laboratorija u KBC-u Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:19