Britanski parlament u petak treći put glasa o istom Sporazumu o izlasku iz EU

Agonija se nastavlja.
U petak će parlament još jednom raspravljati, pa glasati i možda nešto i izglasati
 Reuters TV / REUTERS

Britanska vlada će u petak treći put podastrijeti zastupnicima svoj dogovor o Brexitu o kojemu je pregovarala s Bruxellesom, pošto je u četvrtak dobila zeleno svjetlo predsjednika Donjeg doma za organiziranje tog glasovanja. "Prijedlog je nov, bitno drukčiji i u skladu s postavljenim uvjetima", rekao je predsjednik Doma John Bercow.

Prošlog tjedna je Bercow odbio organiziranje glasovanja uz obrazloženje da zastupnici ne mogu ponovo proučavati tekst koji je već bio odbijen na istom zasjedanju parlamenta. Da bi doskočila tom problemu, vlada je odlučila da će u petak dati na glasovanje tek dio dogovora, Ugovor o izlasku, i da će iz njega izuzeti Političku izjavu o budućim vezama s Europskom unijom.

Oporba je osudila taj manevar. "Napustili bismo EU a da nemamo nikakvu predodžbu o tome kamo idemo", pobunio se Keir Starmer, glasnogovornik laburista za Brexit. "To nije prihvatljivo i Laburistička stranka će se tome usprotiviti".

"Svi smo suglasni da se ne želimo naći u situaciji da moramo tražiti još jednu odgodu i da moramo sudjelovati u izborima za Europski parlament", rekla je u donjem domu ministrica za vezu s parlamentom Andrea Leadsom, pozivajući zastupnike da podupru tekst koji su već dvaput odbili, 15. siječnja i 12. ožujka.

Ključni dio prijedloga o kojem će se u petak glasati:

“Parlament uzima k znanju da iako će biti potrebne promjene političke deklaracije, dogovorno napuštanje EU zahtijeva Sporazum o izlasku; potvrđuje da želi napustiti EU sa sporazumom što je prije moguće i ne želi dodatno produljenje; stoga prihvaća Sporazum o izlasku, zajednički instrument i jednostranu deklaraciju predstavljenu Domu 11. ožujka 2019. kako bi UK mogao napustiti EU 22. svibnja 2019”.

Datum se odnosi na dogovor britanske premijerke Therese May i Jean-Claude Junckera, predsjednika Europske komisije u Strasbourgu kojim je Bruxelles dao dodatna jamstva vezana uz ograničeno trajanje zaštitnog mehanizma na granici između Sjeverne i Republike Irske.

Zanny Minton Beddoes, glavna urednica The Economista, piše: "Na žalost, žrtva gospođe May (prijedlog premijerke Therese May u srijedu da nije ni na koji način pomogla rješavanju brexitovskog nereda u Britaniji. Njezina ostavka ovisi o tome hoće li parlament izglasati njezin Sporazum nakon dva teška poraza. Ako i uspije (veliki AKO), parlament ostaje beznadno podijeljen kad je riječ o budućim vezama Britanije s Europom. Ako njezin Sporazum doživi poraz i parlament joj nametne svoju alternativu, ona bi se mogla usprotiviti. Ako May napusti položaj, plan sljedećeg premijera/premijerke za Brexit neće imati javni mandat. Brexit tako ostaje radikalno neizvjestan kao što je dosad bio”.

Povjesničar i proretkor University of Buckingham, Sir Anthony Seldon, rekao je za BBC da je trenutna situacija s Brexitom najveća ustavna kriza u Ujedinjenoj Kraljevini od 1688. godine kad je počela "Slavna revolucija" koja je srušila engleskog kralja Jamesa II i rezultirala donošenjem Deklaracije o pravima čime je učvršćena ustavna monarhija s primatom parlamenta. Sir Anthony je rekao da sadašnja kriza nadmašuje Suesku iz 1956. godine jer je ova potonja trajala svega "tjedan, dva". "Ova se vuče već tri godine", rekao je. "Suština je problema u tome da je zemlja glasala za izlazak, ali bi se već sljedećeg dana moglo dogoditi obrnuto", rekao je. I dodao da su ključni problem zastupnici u parlamentu koji su ključni problem.

Ukoliko parlament u petak na odobri Sporazum o izlasku može se očekivati novo glasanje o alternativi u ponedjeljak. No, uzevši u obzir viđeno u srijedu te duboke podjele ne samo između nego i unutar stranaka, može se očekivati da se neće pronaći jedinstvo oko Plana B. Što znači da će Ujedinjena Kraljevina do 12. travnja morati odlučiti: izlazi li taj dan iz članstva u EU bez sporazuma ili raspisuje izbore za Europski parlament što znači da do daljnjeg ostaje članicom. Belgijski premijer Charles Michel je rekao kako se planira izvanredni summit EU 10. ili 11. travnja kako bi se raspravljalo o Brexitu.

Velika Britanija bliža je nego ikad kaotičnom napuštanju Europske unije, ocjenili su u četvrtak diplomati i dužnosnici nakon što britanski parlament nije uspio doći do većine tijekom glasovanja za bilo koju varijantu Brexita dok se premijerka Theresa May borila za potporu njezinom prijedlogu za izlazak zemlje iz Unije. Članice Europske unije nastavit će narednog tjedna dovršavati svoje planove planove i pripremati se za izvanredni summit o Brexitu, vjerojatno 10. travnja.

"Raste uvjerenje da je izlazak bez sporazuma sve vjerojatniji", kazao je visoko rangirani diplomat Europske unije.

Glavni problem u ovom trenutku je sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP). Koja ima 10 (od 650) zastupnika, ali nužnih da bi konzervativci ostvarili potrebnu većinu u parlamentu - sad se pokazuje koliko je pogubna bila odluka Therese May da 2017. godine sazove prijevremene izbore nakon kojih je ostala bez većine i ušla u koaliciju s DUP-om. Koji je u srijedu navečer jasno poručio: zaštitni mehanizam na granici između Sjeverne i Republike Irske predstavlja prijetnju jedinstvu Ujedinjene Kraljevine i ne možemo podržati sporazum u kojem se nalazi.

U jednom se trenutku pojavio tračak nade kad je javljeno da bi DUP mogao apstinirati od glasanja, ali je čelnica stranke Arlene Foster to glatko odbacila. I tako je sve još jednom propalo. Što će biti dalje možda bi znala grčka proročica Pitija ili neka druga osoba s nadnaravnim sposobnostima. Pa je sad čak i najava premijerke May da će se povući s tog položaja besmislena. Jer, sporazum neće biti izglasan. Do daljnjeg.

U međuvremenu su zastupnici izglasali da je novi datum izlaska iz EU 22. svibnja ako se postojeći sporazum prihvati do kraja tjedna. Ako ne, tada će novi datum izlaska biti 12. travnja. Vrlo vjerojatno bez sporazuma. Dakle, tvrdi Brexit.

Zatim se glasalo o drugim opcijama zaključenja procesa Brexita ali je unaprijed bilo jasno da niti jedna neće dobiti većinu. I onda je uslijedio vrhunac šarade: niti jedan od predloženih amandmana koji je trebao postati Plan B umjesto Sporazuma koji je dogovorila premijeka May nije dobio većinu.

Evo pregleda:

  • Izlazak bez sporazuma: 160 za, 400 protiv
  • Zajedničko tržište 2.0 (slično sporazumu koji Norveška ima s EU): 188 za, 283 protiv
  • EFTA i EEA (zajedničko ekonomsko tržište): 65 za, 377 protiv
  • Prijedlog laburista (sačuvati carinsku uniju i uskladiti se sa zajedničkim tržištem): 237 za, 307 protiv
  • Carinska unija: 264 za, 272 protiv
  • Opozvati Članak 50 (povratak u članstvo EU): 184 za, 293 protiv
  • Drugi referendum (o bilo kojem sporazumu o izlasku): 268 za, 295 protiv
  • Dvogodišnje prijelazno razdoblje: 139 za, 422 protiv
Prijetnje tvrdog Brexita

Kad je riječ o nereguliranom Brexitu, čelnica europskog bankovnog regulatora Elke König je izjavila da takav mehanizam izlaska Ujedinjene Kraljevin iz članstva u EU neće u dogledno vrijeme ugroziti banke u eurozoni. "Doći će do oscilacija ali s obzirom na pripreme nadam se, zapravo sam uvjerena, da u dogledno vrijeme ne bi trebalo biti rizika po financijsku stabilnost" kazala je na konferenciji za novinare čelnica Jedinstvenog odbora za sanaciju banaka (Single Resolution Board - SRB).

Europske i britanske financijske institucije spremne su za sve moguće varijante Brexita a isto vrijedi i za zajmodavce u eurozoni, iako "banke uvijek mogu uložiti više napora", poručila je König, koja je do osnivanja SRB-a 2015. godine bila predsjedateljica njemačkog supervizora za banke.

Dok političari uporno ne mogu pronaći kompromisno rješenje kojime bi se spriječio ishod kojeg ekonomski stručnjaci nazivaju 'katastrofom', na leđima građana će se prelomiti najveći rizici Brexita; rekordan pad funte, nestašica hrane, lijekova i goriva, gužve na graničnim prijelazima, nasilni sukobi i masovne demonstracije.

Opasnost je potaknula britansku vladu da održava redovite sastanke s 'odborom za katastrofu' ministarstva obrane. Prema navodima vladinih dužnosnika, odred za hitne slučajeve Cobra na raspolaganju je.

Najveći nabavljač wc papira za Ujedinjenu Kraljevinu, njemačka tvrtka Wepa, u svojem skladištu priprema više od 600 tona rola papira kako bi mogla pravovremeno odgovoriti u slučaju 'tvrdog' Brexita i omogućiti građanima zalihu za nekoliko tjedana. Glasnogovornik navodi da je posebna pažnja pridana kartonu koji se nalazi unutar rola, zato što se on u potpunosti uvozi.

Automobilska i farmaceutska industrija su gospodarske grane koje će zasigurno pretrpjeti najveći gubitak u slučaju 'tvrdog' Brexita, pa u upravama svih vodećih kompanija ovoga tjedna raste panika.

Panika nezaustavljivo raste i među Britancima, a tome u prilog govori i istraživanje kojeg je nedavno provelo Udruženje za mentalno zdravlje. Naime, čak 38 posto ispitanika izjavilo je da se osjećaju tjeskobno, a samo 3 posto još uvijek ima nadu da će se pronaći rješenje i izbjeći katastrofa.

Dosad je više od 5 milijuna građana na službenim stranicama britanske vlade potpisalo peticiju za opoziv Brexita, a nevjerojatan interes srušio je stranicu na nekoliko sati. Prema prijašnjoj praksi, svaka peticija koja sakupi više od 100.000 potpisa mora postati predmetom rasprave britanskih zastupnika, tako da se očekuje da će se sljedeći tjedan i ta rasprava naći na dnevnom redu Donjega doma.

Što se zapravo događa?

Do prošloga tjedna, Ujedinjena Kraljevina je Europsku uniju trebala napustiti 29. ožujka. Međutim, već je zacrtan novi, kasniji datum, koji je prošloga tjedna službeno i jednoglasno odobrilo Europsko vijeće.

Iz kompleksnih i diplomatskih formulacija službenog priopćenja teško je jasno shvatiti što se točno događa i kako će to točno utjecati na razvoj situacije.

Europska unija je Londonu odobrila odgodu Brexita do 22. svibnja 2019. godine, ali samo pod uvjetom da Donji dom britanskog parlamenta početkom sljedećeg tjedna usvoji dogovoreni Sporazum o izlasku. U pismu koje je početkom tjedna poslala predsjedniku Europskoga vijeća Donaldu Tusku, premijerka Theresa May Bruxelles je molila na odgodu do 30. lipnja, što je Unija glatko odbila. Zašto? Zato što 23. svibnja službeno počinju izbori za Europski parlament, pa čelnici preostalih zemalja članica smatraju da bi odgoda Brexita uzurpirala kampanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:47