StoryEditor

ŠTO NAKON BREXITA Odgovor na praktična pitanja: Kako putovati, što s vozačkom dozvolom, ljubimcima...

Europska komisija je na svojim internet stranicama objavila mjere koje će se poduzeti u slučaju putovanja iz Europske unije u Ujedinjenu Kraljevinu u slučaju Brexita bez dogovora.Dokument odgovara na pitanja hoće li nam trebati viza, međunarodna vozačla dozvola, hoće li naš kućni ljubimac morati biti cijepljen ili hoćemo li moći sa sobom ponijeti određene proizvode.
Prosvjedi pred britanskim parlamentom ne prestaju
 Peter Nicholls / REUTERS
Granične kontrole i vize

Državljanin Ujedinjene Kraljevine koji putuje u Europsku uniju više neće imati pravo koristiti posebne trake za građane EU, Europskog gospodarskog prostora (EPG) i Švicarske na graničnim prijelazima EU te će se podvrgavati dodatnim provjerama u odnosu na situaciju prije Brexita. To znači da će policajci granične policiji imati pravo zatražiti informacije o trajanju i svrsi boravka te o financijskim sredstvima za uzdržavanje.

U slučaju putovanja oni neće moći koristiti putovnicu koja nije izdana više od deset godina prije datuma putovanja i koja će biti valjana još barem tri mjeseca nakon planiranog odlaska iz Europske unije. Britanci će moći putovati u Europsku uniju bez vize ako će trajanje njihovog boravka biti kratko (90 dana u razdoblju od 180 dana). Na putovnicu će pri ulasku i izlasku iz EU biti otisnut pečat kako bi se moglo izračunati je li isteklo razdoblje od 90 dana boravka bez vize.

Isto tako građani Europske unije će moći putovati u Ujedinjenu Kraljevinu bez vize ako će njihov planirani boravak biti ne dulji od tri mjeseca (90 dana). Kao građanin EU za ulazak u Ujedinjenu Kraljevinu bit će vam potrebna putovnica, a do 31.prosinca 2020. godine moći će se putovati i osobnom iskaznicom.

Carinske provjere, povrat PDV-a

U slučaju putovanja iz Europske unije u Ujedinjenu Kraljevinu ili obrnuto, prtljaga i druga roba bit će podvrgnuta carinskim provjerama. Unos određene robe u EU – poput namirnica životinjskog podrijetla ili gotovine u iznosu većem od 10.000 Eura, kulturna dobra, biljni proizvodi i životinje- će biti zabranjen ili dozvoljen u određenim količinama. Slična ograničenja možda će se primjenjivati na građane EU-a koji putuju u Ujedinjenu Kraljevinu.

Ako unosite robu u predanoj ili ručnoj prtljazi, imat ćete pravo na olakšice (tj. roba se izuzima od uvoznih carina i poreza na dodanu vrijednost (PDV) te, ako je primjenjivo, od trošarina). Informacije o robi na koju se to odnosi i o odgovarajućim olakšicama dostupne su na internetskim stranicama Europske komisije.

Ono što mnogih brine je povrat PDV-a za robu kupljenu u 27 država članica, no kao posjetitelj izvan  EU moći ćete dobiti povrat PDV-a plaćenog na robu koju ste kupili tijekom boravka u EU-a ako pri izlasku iz EU-a tu robu prijavite na carini, zajedno s dokumentacijom za povrat PDV-a.

Prava putnika

1. Zračni promet: Ako putujete iz zračne luke u Ujedinjenoj Kraljevini u zračnu luku u EU-u i obrnuto zrakoplovom zračnog prijevoznika EU-a , i dalje će vas štiti prava putnika utvrđena zakonodavstvom EU-a. Ako putujete zrakoplovom prijevoznika treće zemlje, ista će prava vrijediti na letovima iz EU-a u Ujedinjenu Kraljevinu, ali ne i obrnuto. Pri polasku iz zračne luke na britanskom teritoriju i dolasku za putnike sa smanjenom pokretljivošću neće se primjenjivati propisi EU-a kojima se osobama s invaliditetom smanjene pokretljivosti u zračnom prometu daju posebna prava. Međutim, zračni prijevoznici EU-a čiji zrakoplovi lete iz zračne luke u Ujedinjenoj Kraljevinu zračnu luku u EU-u i dalje će morati poštovati određena prava (pravo na pomoć, neodbijanje prijevoza i informacije).

2. Brodski promet: Na putovanjima trajektom koja počinju i završavaju u luci u EU i dalje će se primjenjivati prava utvrđena zakonodavstvom EU

3. Autobusni promet: Na putovanjima autobusom i dalje će se primjenjivati prava EU o autobusnom prometu na rutama iz Ujedinjene Kraljevine u EU i obrnuto ako ste se ukrcali ili iskrcali u EU i ako je predviđena duljina putovanja barem 250 km.

4. Željeznički promet: Zakonodavstvo EU-a o pravima putnika u željezničkom prometu i dalje će se primjenjivati na usluge željezničkog prijevoza na području EU-a ako je željezničkom prijevozniku izdana dozvola u skladu s pravilima EU-a.

Hanza Media
 
Zdravstvena skrb

Kao građanin EU više se nećete moći služiti europskom karticom zdravstvenog osiguranja kako bi ostvarili pristup zdravstvenoj skrbi u Ujedinjenoj Kraljevini. U slučaju da pružatelj usluga zdravstvenog osiguranja ne osigurava troškove hitnog liječenja u trećoj zemlji bit će potrebno razmisliti o ugovaranju privatnog putnog osiguranja. pets travelling to uk from EU in case of no deal Brexit

Ista pravila će vrijediti za državljane Ujedinjene Kraljevine u države EU jer se oni također neće moći koristiti europskom zdravstvenom karticom.

Vozačka dozvola

Ujedinjena Kraljevina je najavila da će za vožnju unutar države biti dovoljna valjana vozačka dozvola koja je izdana u EU. U EU je priznavanje vozačkih dozvola izdanim u trećim zemljama regulirano na nacionalnoj razini pa zato prije putovanja valja provjeriti je li za vožnju u nekim državama članicama EU potrebna međunarodna vozačka dozvola. Britanski državljani će prije putovanja u EU morati provjeriti s tijelima vlasti o pravilima koja se primjenjuju unutar određene države članice.

Kućni ljubimci

U slučaju putovanja s kućnim ljubimcima iz Ujedinjene kraljevine u EU, morat će se poštivati pravila EU o kućnim ljubimcima koja navode kućni ljubimci moraju: imati ugrađen identifikacijski čim, biti cijepljeni protiv bjesnoće, podvrgnuti testu titracije protutijela protiv bjesnoće, podvrgnuti svim preventivnim zdravstvenim mjerama, imati identifikacijski dokument koji je izdan u skladu s propisima te prolaziti kroz ulaznu točku koju odrede države članice.

Ljubimci iz država članica će morati imati važeću EU putovnicu za kućne ljubimce osim toga što će morati biti cijepljeni i podvrgnuti zdravstvenim mjerama.

Roaming

Pravila EU o roamingu se više neće primjenjivati na pružatelje usluga mobilne komunikacije u Ujedinjenoj kraljevini. To znači da će oni korisnicima iz UK-a moći naplaćivati naknade za usluge roaminga u EU-u, a građanima EU-a naknade za usluge roaminga u UK-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2020 15:32