Conte dao ostavku, a poslijepodne počinju konzultacije o raspletu krize u Italiji: još uvijek su sve opcije u igri

Giuseppe Conte je sinoć, nakon šestosatne debate u Senatu, otišao na Kvirinal podnijeti Sergiu Mattarelli, predsjedniku Talijanske Republike, ostavku svoje vlade, formirane lanjskoga prvog lipnja. Mattarella je ostavku primio k znanju (dakle: još je nije prihvatio) i danas popodne u 16 sati počinje prvi, možda jedini krug konsultacija o krizi.
Talijanski premijer u ostavci Giuseppe Conte je pokazao da je u 14 mjeseci od "gospodina Nitko" postao državnik
 Yara Nardi / REUTERS

Iz Kvirinalske palače javljaju da Mattarella kani krizu završiti brzo. Zahtijeva da stranke dogovore novu većinu i predlože ime premijera do uključno ponedjeljka. Inače slijedi raspuštanje parlamentarnih domova i sazivanje izborâ u roku od 60-75 dana.

Mattarella konsultacije počinje bivšim predsjednikom Republike Giorgiom Napolitanom, pa predsjednicima Senata odnosno Zastupničkog doma Mariom Elisabettom Casellati Alberti (Forza Italia) i Robertom Ficom (PoKret 5 zvjezdica), a zatim slijede izaslanstva parlamentarnih stranaka ili grupa, od manjih ka većima, tako da će karusel završiti Liga, pa Demokratska stranka, te zadnji PoKret 5 zvjezdica, relativni pobjednik lanjskih travanjskih parlamentarnih izbora.

Razlaz ksenofobne suverenističke Lige, koja je odlučila srušiti vladu u kojoj je zapravo dominirala da bi na izborima mogla zahtijevati "odriješene ruke“ i "punu vlast“ (kako je rekao njezin vođa Matteo Salvini), te populističkoga i disfunkcionalnog PoKreta 5 zvjezdica, doveo je Italiju u potpunu političku neizvjesnost.

Ona će se vjerojatno znatnim dijelom raščistiti do petka, ali u ovom trenutku sve su opcije otvorene. Naime, u ovom sazivu Parlamenta nema većine ako se u nju ne udruže dvije od triju dominantnih stranki (Liga, Zvjezdice, demokrati), a pitanje je bi li izbori dali apsolutnu većinu ijednoj od njih (ponajprije Ligi, koja trenutno uživa najveću popularnost, ne unatoč svom rasizmu nego baš zahvaljujući njemu, što je također bilo nezamislivo prethodnih 75 godina, ali logično neposredno prije toga).

Posije jučerašnjeg raspada vladine većine veoma je teško zamislivo da bi se obnovila "zeleno-žuta“ koalicija Lige i Zvjezdica. Koalicija Demokratske stranke i Lige posve je nezamisliva. Preostaje "žuto-crvena“ koalicija Zvjezdica i Demokratske stranke.

Obje stranke sada su u procjepu. Ako se ne udruže, postaju pasivni i nevoljni svjedoci ostvarenja Salvinijeva plana o hitnim izvanrednim izborima, na kojima Salvini kani dobiti, kaže sam, "odriješene ruke“ i "pune ovlasti“. To bi bio iskorak u iliberalnu demokraciju, kakvu već imaju Turska i Madžarska, na primjer, odnosno Zimbabve i tako dalje.

Ako se udruže preko volje, prigovarajući i podvaljujući jedna drugoj (kako su 14 mjeseci činile Liga i Zvjezdice), mogle bi pomoći Ligi da još čišće pobijedi na izborima u početku 2020. Salvini je sam sebe potkopao i izbacio iz igre, ali bi mu njegovi najžešći protivnici opt mogli pomoći.

Uostalom, nijedna vlada sastavljena "protiv“ a ne "za“ nije donijela sreću svojoj zemlji.

Presudit će u znatnoj mjeri sastanak Uprave Demokratske stranke danas u podne. Tajnik Nicola Zingaretti zahtijeva vladu "ozbiljnu i dugotrajnu“, u "jasnom diskontinuitetu i s programom koji podržava široka većina“. Njegov oponent i bivši tajnik Matteo Renzi zahtijeva vladu kratkog daha, dovoljnu da se donese razuman proevropski proračun za 2020 i izbjegne žestoko povećanje PDV.

Krizu je izazvao zahtjev jedne od vladinih stranaka, ksenofobne suverenističke Lige, za izglasavanje nepovjerenja Conteovoj vladi. U tom povodu je Conte jučer popodne sat vremena iznosio svoje viđenje u kojemu je ustvrdio da je Vlada radila dobro, a da ju je Ligin vođa Matteo Salvini srušio ne radi Italije i građana, na koje se i jučer pozivao, nego isključivo u korist osobnih i stranačkih interesa.

Potkraj debate Liga je povukla zahtjev za izglasavanje nepovjerenja, otprilike kao da je rušenje vlade tek tako neki taktički potez, nevina politička igrica. Na kraju svoje replike je Conte brutalno "oprao“ Salvinija, tvrdeći da njegovu dotadašnjem zamjeniku "očito nedostaje hrabrosti da preuzme odgovornost za svoje poteze“, ali neka se ne boji, kaže Conte: "sâm preuzimam odgovornost“. U Italiji nije bezazleno kada političara udariš po "muškosti“, osobito kada je to Salvini koji je krizu najavio na plaži, golog torza, kao odeblji maneken.

Italian Interior Minister and leader of the League party Matteo Salvini meets supporters at the Caparena beach in the Sicilian seaside town of Taormina, Italy, August 11, 2019. REUTERS/Antonio Parrinello
Antonio Parrinello / REUTERS
Matteo Salvini, potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova, svoju je najavu rušenja vlade poslao s plaže

Salvini je pak u igru uveo alternativnu stvarnost, tvrdeći da su svi sporovi Lige i Zvjezdica rezultat toga što su Zvjezdice još prije nekoliko mjeseci odlučile prevariti ga s Demokratskom strankom, a on je to, eto, tek ovih dana shvatio.

Conte je završio karijeru predsjednika talijanskoga Ministarskog vijeća i šefa Vlade govorom koji je pokazao da je u manje od 14 mjeseca dotadašnji gospodin Nitko, premda odvjetnik i profesor, izrastao u državnika sa stilom, makar bez znatnih rezultata.

S druge strane, dosadašnji vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Salvini, za Conteova govora je ljubio raspelo, a u svojoj diskusiji pozivao se na "bezgrešno srce Marijino“ i "na sv. Ivana Pavla II“. Govor je postavio suverenistčki, tvrdeći da se zauzima za slobodu Italije, nasuprot diktatima "činovnikâ iz Bruxellesa“, "slobodnu od Merkel i Macrona“. On je zahtijevao izbore odmah ili neposredno po dovršenju ustavne reforme koja će smanjiti Parlament za trećinu.

"Sva Evropa kaže da populistički eksperiment dobro funkcionira u kampanji ali loše na vlasti“, napao je u raspravi dosadašnju vladu u ime Demokratske stranke bivši premjer Matteo Renzi. Optužio je vladu za stvaranje rasističke klime kakva je harala "Alabamom pedesetih godina“, navodeći slučajeve opakog diskriminiranja crnopute djece talijanskih državljana. Naglasio da su njegova i Gentilonijeva vlada popravile ekonomske parametre Italije, a da ih je Conteova vlada srušila. I obećao da, u slučaju nastanka zajedničke vlade demokrata i Zvjezdica, on u tu vladu neće ući – razbijajući tako Salvinijev prijekor Zvjezdicama da su spremni u konkubinat i s Renzijem, samo da spase fotelje.

Conte se u svom govoru morao suočiti s ozračjem nervoze i stadionske nepristojnosti, ali još veća razina netolerancije suprotstavila se Salviniju, koji je tako efektno mogao sebe predstaviti žrtvom, a protivnike autoritarnim nedemokratima.

"Htjela bih slušati predsjednika Vijeća bez navijaštva“, zavapila je predsjednica Senata Elisabetta Casellati.

"Dati građanima da glasaju bit je demokracije…“, rekao je Conte, požnjevši gromovit pljesak ligaša, "…ali tjerati ih da glasaju svake godine neodgovorno je. Molim pljesak“, sukobio se Conte sa Salvinijem.

Obraćajući mu se osobno i "per tu“, sa "dragi Matteo“, Conte je šefu Lige predbacio da su on i njegovi povrijedili činjeničnu istinu i zamračili uspjehe i reforme Conteove (i njihove) vlade.

Conte je optužio Salvinija što je odbio u Senatu izjasniti se o "ruskom događaju“ (naime o dogovaranju njegova izaslanika Savoinija u Moskvi da se kroz prodaju ruske nafte Italiji posredstvom trećeg posrednika iz cijene "iscijedi“ 64 milijuna dolara za financiranje Lige). Tu su temu jučer poentirali i Renzi i još neki govornici.

Premijer u ostavci predbacio je svome, kako je prethodno rekao, "nelojalnom“ zamjeniku da je u Vladi stvorio alternativni punkt, da je uzurpirao kompetencije inih ministara, minirao akcionu efikasnost vlade, napadao pojedine ministre i tako rušio kompaktnost vlade.

Optužio je Salvinija da je rušenjem Vlade kompromitirao poreznu reformu i "flat tax“ (što je baš Salviniju bio udarni slogan), zaustavio smanjenje birokratskih barijera, reformu građanskog i kaznenog zakonika i tako dalje.

Salvinija je optužio za prijezir spram pravne države i vladavine prava, pa mu je, kao protuprimjer, na nos nabio pruskog kralja Friedricha Velikoga (pogrešno ga identificiravši kao davnog cara Friedricha II) koji je izjavio: "Kad bi naše veličanstvo bilo uzdignuto iznad zakona, svejedno ne bi bilo izuzeto od suda razuma, koji je baza prava.“

Conte je Salviniju predbacio što je zanemario premijerove zahtjeve da s političkim parolama ne miješa vjerske simbole (u prvom redu krunicu, kojom Salvini nastoji svoj autoritet temeljiti u vjeri u Boga i u zaštiti "bezgrešnog srca Marijina“, na koje se i jučer pozvao u Parlamentu). To ponašanje nema veze s religijskom savješću, nego nesavjesno vrijeđa osjećaje vjernika i ugrožava laičnost države, važnu stavku moderne državnosti – upozorio je Conte, nužno i uzalud.

Uz nos Salvinijevu suverenizmu Conte tvrdi da Italiji treba "solidarnija i inkluzivnija Evropa“, te kritički ali konstruktivan evropeizam, podsjetivši da je samo po toj crti Italiju dvaput spasio od pokretanja postupka zbog pretjeranog zaduženja.

Zahvalivši što mu je "pružena prilika služiti svojoj zemlji“, Conte je naglasio kako je pokazao da se politika može voditi bez jurcanja po socijalnim mrežama, strahovanja nad jednim novinskim naslovom, bez vrijeđanja protivnika, za opće dobro a ne za osobnu korist.

I tako dalje. Moglo bi se zaključiti da je Conteov zadnji parlamentarni istup bio kvalitetniji od svega što je učinio u ovih 14 mjeseci stagniranja Italije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:54