Donji dom parlamenta ponovno odbio Sporazum o Brexitu

Iako im je Bruxelles dao posljednju šansu i odobrio jednu, ali ključnu garanciju, zastupnici Donjeg doma britanskog parlamenta večeras su ponovno odbili Sporazum o Brexitu kojeg je premijerka Theresa May posljednjih 18 mjeseci neumorno dogovarala s Europskom unijom.
Britanska premijerka Theresa May
 Reuters TV / REUTERS

S 391 glasova protiv i 242 glasa za, britanska premijerka Theresa May večeras je doživjela još jedan politički poraz, a Ujedinjena Kraljevina samo 17 dana prije napuštanja Europske unije i dalje nema odgovor na pitanje kako će i kada, pa ni hoće li na kraju napustiti Uniju.

- Premijerka večeras treba konačno shvatiti da je njezin sporazum mrtav i da je došlo vrijeme da raspiše nove izbore i nekome drugome prepusti upravljanje državom u ključnim trenucima - izjavio je čelnik opozicije Jeremy Corbyn nedugo nakon objave rezultata glasovanja.

Iako je većina torijevaca večeras ipak podržala novi prijedlog svoje premijerke, više od 70 ih je glasalo protiv oglušivši se pritom na stranačku stegu čime su dali do znanja što misle o mandatu Therese May. S druge strane parlamenta, samo tri zastupnika iz redova Laburističke stranke koji su odlučili ignorirati jasne instukcije predsjedništva, glasavši za usvajanje sporazuma.

Laburisti su najavili da će okupiti zastupnike oko svog rješenja za Brexit, naglasivši pritom da se nadaju prijevremenim izborima, a Škoti su istaknuli da je nužno raspisati još jedan referendum.

Nove garancije

Britanska premijerka je početkom tjedna otišla u Strasbourg kako bi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta pokušala dobiti pravne garancije za najsporniju točku Sporazuma o Brexitu; irski zaštitni mehanizam. Riječ je o trenutno jedinom, ali vrlo kontroverznom rješenju granice između Sjeverne Irske, teritorija Ujedinjene Kraljevine te Republike Irske, članice EU u periodu nakon Brexita. Najsporniji dio tog mehanizma je činjenica da bi njime Sjeverna Irska de facto ostala u Uniji do pronalaska 'boljeg rješenja', što u dosadašnjem tekstu sporazuma nije bilo vremenski ograničeno. Taj je prijedlog posljednjih mjeseci podigao mnogo prašine zato što je zabrinuo većinu britanskih zastupnika, pa je May odlučila tražiti nove pravne garancije Bruxellesa.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je početkom tjedna premijerki May dao novi ustupak, jasno naglasivši pritom da je to posljednji kompromis na kojeg je Bruxelles spreman.

- S obzirom na angažman koji će Unija i Ujedinjena Kraljevina uložiti u pronalazak alternativnog rješenja vjeruje se da će isti biti nađen do 31. prosinca 2020. godine – stoji u zajedničkoj izjavi britanske vlade i Europske komisije, u kojoj se prvi put u bilo kojem kontekstu spomenuo rok za ukidanje zaštitnog mehanizma.

Međutim, britanski parlamentarci Junckerovu garanciju nisu interpretirali kao 'novo rješenje', zato što su tijekom današnje sjednice istaknuli da se njome opasnost smanjila, ali ne i uklonila. Naime, u garanciji nije jasno definirano da se rješenje 'mora' pronaći do navedenog roka, već da će 'obje strane u dobrom duhu uložiti veći angažman kako bi do tada pronašli alternativu', čime se nije dovoljno jasno definirao scenarij u kojem se rješenje pravovremeno ne pronađe.

U pismu kojeg je Juncker uputio svome kolegi predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku navedeno je da je Komisija uz blagoslov irskog premijera Lea Varadkara već odobrila danu garanciju te da predlaže Vijeću da učini isto, naglasivši pritom da 'treću šansu London neće dobiti'.

Što i kako dalje?

Od Brexita nas dijeli manje od 17 dana, a još uvijek postoji jako puno realnih epiloga sage.

Britanski će zastupnici već sutra glasovati o tome jesu li spremni za 'tvrdi' Brexit, tj. napuštanje Unije bez prethodno definiranih uvjeta. Ponovno se špekulira da će premijeka Theresa May ovih dana sama podnijeti ostavku, a nekolicina stručnjaka je radikalnija, pa čak spominje i mogućnost pada vlade i raspisivanja prijevremenih izbora.

Ako sutra glasuju i protiv 'tvrdog' Brexita, u četvrtak će na dnevnom redu Donjeg doma biti još jedno povijesno glasovanje; ono o privremenoj odgodi napuštanja Europske unije. U slučaju da se parlamentarci usuglase barem oko tog stajališta, njihovu će odluku potom trebati odobriti preostalih 27 članica Unija, koje prema sadašnjim saznanjima nisu oduševljene tim rješenjem.

Naime, europski čelnici smatraju da nema smisla privremeno odgoditi Brexit, ako je već jasno rečeno da novih pregovora neće biti. Također, od izbora za Europski parlament dijeli nas samo dva mjeseca, pa čelnici strahuju da bi odgoda Brexita zasjenila kampanju za nikad važnije izbore. U Junckerovu pismu navedeno je da London može odgoditi Brexit najkasnije do 23. svibnja 2019. godine, zato što će u suprotnom prema odredbama Lisabonskog ugovora morati raspisati izbore čak i u slučaju da će svoje zastupnike u Bruxelles poslati na nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:40