Do Brexita 10 dana (240 sati): Nizozemski premijer usporedio Theresu May s vitezom iz Monty Pythona koji nema ruke ni noge

Nizozemski premijer Mark Rutte bio je više nego jasan: u razgovoru za nizozemski WNL u nedjelju usporedio je britansku premijerku Theresu May s likom iz Monty Pythona.
Premijerka Theresa May tijekom dugog dana u parlamentu
 Jessica Taylor / REUTERS

I to ne iz nekog skeča u seriji već iz filma Monty Python i sveti gral. Rutte je nizozemskom mediju WNL rekao kako ga May podsjeća na viteza koji u dvoboju izgubi sve udove, ruke i noge, a zatim svom protivniku kaže: "No, recimo da je to neriješeno".

Rutte je u istom razgovoru rekao i kako "i dalje cijeni premijerku May". No, ta je izjava stavljena u kontekst Monty Pythona dobila blago ironični prizvuk. "Ona je nevjerojatna, ona neprestano ide dalje. Ali, ne krivim nju, krivim britansku politiku", rekao je Rutte. Nizozemska je bila jedan od glavnih saveznika Velike Britanije u EU i bit će izložena velikim ekonomskim gubicima nakon što London napusti članstvo.

"Sad možemo vidjeti što se dogodi kad država stavi sve na rulet i preuzme rizik, a onda se sve uruši. To se upravo događa. Ekonomski, politički, financijski, Engleska je sada u verlo teškom položaju", zaključio je nizozemski premijer.

Ključno pitanje u ponedjeljak je bilo hoće li premijerka Theresa May staviti u utorak svoj sporazum o izlasku iz EU na glasanje u parlament. Treći put. U nedjelju su dvojica ministara iz njezine vlade najavila da glasanja možda neće ni biti. Što bi izazvalo veliki problem jer se u četvrtak i petak održava sjednica Europskog vijeća na kojoj se očekuje da May donese neki prijedlog: jer, 29. ožujka prema postojećem ugovoru London mora napustiti članstvo. Ukoliko neće biti sporazuma tada će to biti neuređeni izlazak. Koji bi i Ujedinjenoj Kraljevini i EU izazvao velike ekonomske probleme.

Britanski je parlament prošle srijede izglasao da odbacuje neuređeni Brexit, a u četvrtak da traži produljenje roka za izlazak. No, iz EU su naglasili da je ovo potonje moguće samo u slučaju ako London jasno definira koliko vremena mu je još potrebno i što u tom razdoblju kani ostvariti.

"Nije sigurno" da će glasanje u parlamentu biti organizirano, rekao je za BBC ministar financija Philip Hammond. "Nećemo ponovno predstaviti sporazum ako nismo sigurni da će dovoljan broj naših kolega i DUP-a biti spreman poduprijeti da on prođe u parlamentu", dodao je. "To ovisi o našoj mogućnosti da uspijemo s izglasavanjem u donjem domu", rekao je ministar za međunarodnu trgovinu Liam Fox na mreži Sky News, naglašavajući da će biti teško opravdati organizaciju novog glasanja "ako smo sigurni da ćemo izgubiti".

Donekle je iznenađujuća izjava lidera protivnika premijerke Jacoba Rees-Mogga. On je za LBC radio izjavio kako još nije odlučio hoće li podržati sporazum. Ogradio se da čeka što će odlučiti sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), koja je dio britanske vlade. Iz njihovih je redova stigla najava da bi mogli podržati May. Posebno nakon što su sjevernoirski farmeri zatražill da to učine. Rees-Mogg je rekao da će glasati protiv sporazuma ako bude mislio da je moguće neuređen Brexit. No, ima osjećaj da to nije moguće. "Izlazak bez sporazuma je bolji ode lošeg sporazuma, ali loš sporazum je bolji od ostanka u EU", rekao je Rees-Mogg. Što znači da bi May mogla dobiti njegovih 75 glasova i tako spasiti Brexit u posljednji čas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 23:28