Europa ne smije više držati oči zatvorene pred sudbinom Katalonije

Ministar vanjskih poslova Katalonije, Alfred Bosch poručio: "Novi saziv Europskog parlamenta ne može se smatrati legitimnim ukoliko u njemu neće sjediti legitimno izabrani katalonski predstavnici“
Oriol Junqueras je položio prisegu u španjolskom parlamentu nakon izbora, ali je zatim vraćen u zatvor
 Angel Navarrete / REUTERS

Oriol Junqueras, politički zatvorenik na suđenju u Madridu, Carles Puigdemont, bivši predsjednik Katalonije, i Toní Comin, bivši katalonski ministar, koji su trenutno u egzilu u Belgiji, izabrani su glasovima građana Španjolske i Katalonije za zastupnike u Europskom parlamentu. Španjolski i katalonski građani na taj su im način poklonili svoje povjerenje kako bi zastupali njihove interese u Bruxellesu i Strasbourgu te poslali jasnu poruku novom sazivu Europskog parlamenta, koji sa zasjedanjem počinje 2. srpnja, da Europa više ne smije držati oči zatvorene pred sudbinom Katalonije i represijom Španjolske.

Iako je španjolski parlament samo nekoliko dana prije izbora za Europski parlament suspendirao čelnika Katalonske republikanske stranke (ERC), Oriola Junquerasa, postavlja se pitanje hoće li kao izabrani član Europskog parlamenta moći preuzeti svoju akreditaciju ili će mu se uskratiti njegova politička i demokratska prava? Naime, bivšem predsjedniku Katalonije, Carlesu Puigdemontu te bivšem katalonskom ministru, Toníju Cominu, prošlog je tjedna zabranjen ulazak u Europski parlament navodno zbog toga što nisu bili registrirani kao članovi Europskog parlamenta, dok su ostalim članovima Europskog parlamenta dodijeljene privremene akreditacije. Pored navedenog, Europski parlament je odlučio da će povući sve privremene akreditacije ustupljene zastupnicima u Europskom parlamentu kako bi se izbjegli problemi sa Španjolskom.

Takav Europski parlament ne može se smatrati legitimnim ukoliko u njemu neće sjediti politički zatvorenici u egzilu. Takvim se činom u potpunosti uskraćuju i negiraju njihova politička prava, a sudovi moraju poštivati zakone i želje birača. Unatoč tome što je do sada proveo 19 mjeseci u preventivom zatvoru te se trenutno nalazi na suđenju španjolskog Vrhovnog suda zbog političkih razloga, odnosno zbog svojih temeljnih prava koja mu pripadaju, Oriol Junqueras legitimno je izabran zastupnik u Europskom parlamentu.

Pored navedenog, Europski slobodni savez je predložio Europskoj komisiji Oriola Junquerasa kao svog Spitzenkandidata što je bio ujedno i prvi put da je došlo do razlike u prijedlogu između partnerskih političkih grupacija, Europskog slobodnog saveza i Zelenih. Naime, Europski slobodni savez imenovao je upravo Junquerasa kako bi dodatno skrenuo pozornost na represiju koju provodi Španjolska te na kršenje fundamentalnih prava i demokracije, izražavajući zabrinutost za rastuću ekstremnu desnicu ne samo u Španjolskoj već u cijeloj Europskoj uniji. Za Europski slobodni savez, Junqueras predstavlja Europu slobode i demokracije, odnosno vrijednosti za koje se Katalonija snažno bori u ovom demokratskom procesu.

Katalonske stranke u Europskom parlamentu aktivno će raditi na transformiranju Europske unije te žele biti prisutne na važnim rasprava vezano uz rekonstrukciju Europe, pri čemu će uvijek braniti temeljna prava i slobode, dok će se republikanski predstavnici boriti za društvenu pravdu, za demokratičniju Europu koja će biti bliža svojim građanima.

Za razliku od pristaša Brexita, Katalonija nikada nije dovodila u pitanje svoj osjećaj pripadnosti Europi i Europskoj uniji. Unatoč tome što je odstojanje koje je Europa zauzela prema članovima katalonske vlade, predsjedniku katalonskog parlamenta i čelnicima građanskog društva, a koji se nalaze u predsudskom pritvoru i egzilu, prouzrokovalo razočaranje, katalonski društvo učvrstilo je svoju vjeru u europsku pravdu, a u Europi pronašlo novo područje u kojem može stvarati nova savezništva s političkim i društvenim dionicima iz drugih zemalja.

Vrijeme je da Europska unija počne poštovati temeljna prava građana i otvori se za dijalog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:08