Završilo suđenje katalonskim separatistima; u rujnu će se znati sudbina dvanaestorice optuženih

Suđenje katalonskim separatistima bliži se svome kraju. Tijekom današnjeg dana sudac će posljednji put lupiti čekićem, čime će označiti kraj sudskog procesa koji je formalno započeo još u veljači.
Vođa katalonskih separatista Carles Puigdemont po dolasku u zračnu luku Kopenhagen
 Tariq Mikkel Khan/Scanpix Denmark / REUTERS

No, po svemu sudeći, epilog pravne sage samo je nagovještaj početka daljnje političke borbe za neovisnost Katalonije.

Dvanaestorica optuženih tereti se zbog zloupotrebe javnih sredstava, uzurpiranje javnog reda i mira te pokušaja ilegalnog odcjepljenja Katalonije.

Svi suradnici predsjednika samoproglašene republike Katalonije Carlesa Puigdemonta optuženi su zbog pokušaja ilegalnog odcjepljenja španjolske autonomne pokrajine. Osam ministara iz njegove vlade zadržano je u pritvoru, od kojih je njih šest u prosincu 2018. godine započelo štrajk glađu.

Najprominentniji lideri katalonskog pokreta za neovisnost; Oriol Junqueras, Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, ako budu proglašeni krivima u španjolskom bi zatvoru mogli odležati čak 25 godina.

Španjolski Vrhovni sud je protiv njih podignuo optužnicu u veljači 2019. godine, a tijekom suđenja je bilo saslušano preko 300 svjedoka. Očekuje se da će Sud konačnu presudu donijeti u rujnu.

Pedro Sanchez, čelnik španjolskih socijalista i novoizabrani 'stari' premijer, posljednjih mjeseci pokušava oprezno pregovarati s Kataloncima o njihovim zahtjevima kako bi što uspješnije ugušio nemire i pobunu koja vlada tom autonomnom pokrajinom. S obzirom na to da je sve izglednije da Sanchezu neće trebati podrška katalonskih separatista za formiranje parlamentarne većine i ostanak na vlasti, sve je izglednije da će im u ključnome trenutku okrenuti leđa. U tom će slučaju vođa separatista Quim Torra morati pronaći drugi način za početak pregovora s Madridom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:36