Puigdemont spreman surađivati s belgijskim pravosuđem: 'Ako me pozovete, neću se skrivati'

Carles Puigdemont, zaštitno lice katalonskog separatističkog pokreta, spreman je odazvati se belgijskom pravosuđu ako dobije službeni poziv.
Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont prilikom predstavljanja svoje kandidature za europske izbore u svibnju na listi 'Zajedno za Kataloniju'
 Yves Herman / REUTERS

- U potpunosti sam na raspolaganju belgijskom pravosuđu putem svog odvjetnika i bit ću dostupan kada god bude trebalo – najavio je Puigdemont.

- Moj klijent vjeruje belgijskom pravosuđu, zato je i svoju zaštitu potražio ovdje u Bruxellesu. Bude li pozvan na sud, neće se skrivati – izjavio je njegov odvjetnik Paul Bekert tijekom konferencije za novinare na kojoj je Puigdemont svijetu poručio da je presuda španjolskog Vrhovnog suda 'potvrdila strategiju represije i osvete'.

- Europska unija ne bi trebala šutjeti pred nasiljem – upozorio je jučer čelik katalonskog separatističkog pokreta, pozvavši pritom svoje sugrađane u Barceloni da izađu na ulice i prosvjeduju protiv odluke suda.

Nakon povijesne presude koju je jučer izrekao španjolski Vrhovni sud u Madridu, nadležni sudac Pablo Llarena za Puigdemontom je izdao europski uhidbeni nalog kojim od Belgije traži izručenje glavnog organizatora kontroverznog referenduma o neovisnosti Katalonije 2017. godine.

Puigdemont je nakon neuspjelog pokušaja odcijepljenja od Kraljevine Španjolske pobjegao u Belgiju, iz koje i dalje vodi kampanju za neovisnost Katalonije. Ovoga je svibnja oduševio svoje simpatizere, nakon što se kandidirao na izborima za Europski parlament. No, svoj mandat još uvijek nije uspio aktivirati zato što ga se tereti za ozbiljan kazneni zločin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:28