Sudi li se demokraciji u Španjolskoj?

Sletio sam na aerodrom, a sad moram pješke do grada s koferom”, u takvoj se situaciji našao velik broj putnika koji su u ponedjeljak stigli u zračnu luku El Prat te su među prosvjednicima s Esteladama koračali do centra Barcelone.
Ogorčeni separatisti u prosvjedima rade nered na ulicama Barcelone
 Rafael Marchante / REUTERS

Pendreci, ispaljeni projektili, dimne naprave, barikade - sukob policije i prosvjednika, koje je pokret Demokratski tsunami pozvao da dođu na aerodrom, označio je ponedjeljak i jučerašnji dan.

No glavna pitanja koja su prosvjednici postavljali glasila su: Je li presuda katalonskim političarima demokratska, koja je funkcija pravosuđa u Španjolskoj te je li to isto sudstvo politički nepristrano? Ako u demokraciji svi imaju pravo na slobodno izražavanje ideja, je li se sudilo demokraciji ili ljudskim akcijama?

Za seksualno uznemiravanje prijeti kazna 1-3 godine zatvora, za silovanje 6-12 godina zatvora, za ubojstvo 10-15, no velika je nepravda 9-13 godina zatvora za ostvarivanje političkog cilja koji je izglasan na referendumu političkom većinom, stajalište je Katalonaca.

Prepirke između Madrida i Barcelone traju već dugo, a Madrid je sada osudio devetero katalonskih dužnosnika zbog organiziranja, kako tvrde “zabranjenog”, referenduma o nezavisnosti i jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

“Velika nepravedna osveta” ili “nepristrana pravda”? ‘’Sudilo se kršenju zakona, a ne političkim idejama’’, tvrdio je španjolski premijer Pedro Sánchez. Quim Torra, predsjednik katalonske vlade, smatra da su političari koji su ‘’miroljubivi i demokratski nepravedno osuđeni’’. Ipak, demokratski referendum je održan i ljudi su glasali - za odcjepljenje.

To, međutim, Madrid nije podržao. Carles Puigdemont, glavni inicijator pokreta za nezavisnost, koji korijene zapravo vuče još od 20-ih godina 20. stoljeća, piše za Guardian: ‘’Pod utjecajem ekstremno desničarskih elemenata (konkretno stranka Vox) u Španjolskoj je sud dosudio teške kazne. Te ljude dobro poznajem. Oni su demokrati, posvećeni provođenju mirnih demokratskih promjena krhkog španjolskog postfrankovskog ustava’’.

Sudi li se demokraciji, prosudite sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 15:22