Pismo katalonskog ministra vanjskih poslova Alfreda Boscha: 'Europo, na tebi je red!'

Mišljenja izrečena u ovom pismu odnose se na stavove autora, katalonskog ministra vanjskih poslova Alfreda Boscha te ne odražavaju stavove redakcije portala Euractiv.hr. Ministrovo pismo prenosimo u cijelosti.
Ministar vanjskih poslova Katalonije Alfred Bosch
 Bruno Konjevic / CROPIX

Europo, na tebi je red!

100 godina u zatvoru. To je konačna presuda španjolskog Vrhovnog suda u postupku protiv članova bivše katalonske vlade, glasnogovornika Parlamenta i dva lidera inicijative iz baze. 100 godina za održavanje referenduma – koji uostalom prema španjolskom ustavu nije protuzakonit jer je to djelo izričito izbrisano kao kazneno djelo iz španjolskog Kaznenog zakona 2007. godine. 100 godina za ostvarenje prava na građanski, miran i demokratski način. 100 godina za omogućavanje ljudima da glasuju, za provođenje debate u Parlamentu i za borbu za ideje. Ti ljudi, moji kolege i prijatelji, suđeni su za svoje političke ideje u 21. stoljeću; u srcu Europske unije, unije koja se temelji na osnovnim pravima i slobodama. Jasno je da to otvara ozbiljnu raspravu o prirodi demokracije u Europi.

Rezultat postupka, osuda za nevinih osoba je povijesna greška za Španjolsku. Greška koja ne pomaže poboljšati stanje, već ga samo pogoršava. Katalonska Vlada i katalonsko društvo oduvijek su težili demokratskim rješenjima političkih pitanja između Katalonije i Španjolske. Namjera španjolskih državnih institucija da riješe krizu sudovima i zatvorom neće nikada riješiti taj problem. Slanje političkih protivnika u zatvor 100 godina nije rješenje.

Dijalog je jedini put ka izlazu; na tom putu smo radili svi, i to su i Parlament Katalonije i međunarodni dioničari zahtijevali posljednjih godina. Za razliku od katalonske Vlade, Pedro Sánchez (španjolski predsjednik Vlade) nikada nije pokušao pokrenuti stvari s mrtve točke dijalogom, što je postalo još očitije kaznama koje su odmah na početku postupka u veljači tražili Glavni državni odvjetnik i zastupnik optužbe povezani sa španjolskom Vladom. Neki su mislili da će Sanchezov mandat deeskalirati sukob, ali smo, na žalost, naučili da Sanchez nema volje ni kapaciteta da pomakne stvari prema naprijed.

Ovaj postupak i presuda protiv demokracije su rješenje unutar Kraljevine Španjolske učinili još težim. Provođenje sudskog postupka radi rješavanja problema neizbježno projektira konflikt unutar Europe, njenim institucijama i međunarodnim sudovima. U tom smislu, od vitalnog je značaja da međunarodna zajednica odigra aktivnu ulogu u rješavanju konflikta između Katalonije i Španjolske. Zapravo posljedica postupka dokazuje da to nije više interno pitanje Španjolske već se radi o europskoj i globalnoj krizi. Ili će svijet intervenirati ili će sukob rasti i generirati sve više problema za one koji ga jasno žele izbjeći.

Vlada Katalonije vjeruje da postoji rješenje, rješenje koje nije samo primjena sile u sudskom postupku, već pregovori i glasačke kutije. To je moguće i mi nećemo prestati nastojati ga ostvariti jer je to jedini mogući izlaz. Apeliramo na međunarodnu zajednicu da progovori jednom zauvijek i da zatraži primjenu alata demokracije i pregovora. Na kocki su fundamentalna prava u Europi, a europski demokrati ne mogu šutjeti. Uz ovakve presude više nije moguće šutjeti.

Tim devetoro nevinih osoba nije mjesto u zatvoru. Kriminalizacija glasačkog prava nikada nije rješenje, već upravo suprotno. Katalonski građani moraju moći odlučiti o vlastitoj budućnosti svojim glasom bez straha od represije. Demokracija mora pobijediti. Blagostanje budućih generacija ovisi o tome i ne samo u Kataloniji i Španjolskoj. Europo, na tebi je red!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:14