Ključne europske države mimo EU usvojile mehanizam kojim će trgovati s Iranom

Autor:

  • Tea Trubić

31.01.2019.

Iran's President Hassan Rouhani speaks during his visit to the shrine of the founder of the Islamic Republic, Ayatollah Ruhollah Khomeini, south of Tehran, Iran, January 30, 2019. Official President website/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Official President website/Handout via REUTERS / REUTERS

Predsjednik Irana Hassan Rouhani

Nakon što su Italija i Španjolska prije samo dva dana uložile veto tijekom glasanja o usvajanju mehanizma kojim bi se europskim poduzećima omogućilo da trguju s Iranom i zaobiđu američke sankcije, Francuska, Njemačka i Ujedinjena Kraljevina odlučile su pronaći samostalno rješenje, izvan okvira EU.

Tri europske potpisnice Iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prošle su godine oštro kritizirale odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da SAD povuče iz sporazuma i naruši stabilnost cijelog sigurnosnog programa.

Iran je zaprijetio da će se i sam povući iz sporazuma ako preostale potpisnice ne pronađu alternativno rješenje za trgovinu, zato što su američke sankcije uvelike pridonijele odustajanju europskih poduzetnika od investiranja u Iran, zbog čega je domaća industrija trpjela gubitke. Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je kako je stanje "u zemlji najgore u prošlih 40 godina", dakle od Islamske revolucije kojom je srušena vlast šaha Reze Pahlavija.

Kao što smo i spomenuli u članku koji je Euractiv.hr objavio prekjučer, nacrt mehanizma predviđa trgovinsku razmjenu dobrima poput hrane, goriva i medicinskih potrepština u određenoj protuvrijednosti, čime bi se zaobišla monetarna razmjena, a time i američke sankcije.

- Naš interni dogovor sigurno neće dramatično promijeniti situaciju, ali će Teheranu poslati jasnu poruku da Europa svim silama želi očuvati Iranski nuklearni sporazum – rekao je jedan europski diplomat.

- Važno je da Amerikancima pokažemo da kao EU idemo istim smjerom i da smo u ključnim pitanjima složni, neovisno o razmiricama koje među nama očito postoje – rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders tijekom neformalnog sastanka u Bukureštu.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version