Ključne europske države mimo EU usvojile mehanizam kojim će trgovati s Iranom

Nakon što su Italija i Španjolska prije samo dva dana uložile veto tijekom glasanja o usvajanju mehanizma kojim bi se europskim poduzećima omogućilo da trguju s Iranom i zaobiđu američke sankcije, Francuska, Njemačka i Ujedinjena Kraljevina odlučile su pronaći samostalno rješenje, izvan okvira EU.
Predsjednik Irana Hassan Rouhani
 Official President website/Handout via REUTERS / REUTERS

Tri europske potpisnice Iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prošle su godine oštro kritizirale odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da SAD povuče iz sporazuma i naruši stabilnost cijelog sigurnosnog programa.

Iran je zaprijetio da će se i sam povući iz sporazuma ako preostale potpisnice ne pronađu alternativno rješenje za trgovinu, zato što su američke sankcije uvelike pridonijele odustajanju europskih poduzetnika od investiranja u Iran, zbog čega je domaća industrija trpjela gubitke. Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je kako je stanje "u zemlji najgore u prošlih 40 godina", dakle od Islamske revolucije kojom je srušena vlast šaha Reze Pahlavija.

Kao što smo i spomenuli u članku koji je Euractiv.hr objavio prekjučer, nacrt mehanizma predviđa trgovinsku razmjenu dobrima poput hrane, goriva i medicinskih potrepština u određenoj protuvrijednosti, čime bi se zaobišla monetarna razmjena, a time i američke sankcije.

- Naš interni dogovor sigurno neće dramatično promijeniti situaciju, ali će Teheranu poslati jasnu poruku da Europa svim silama želi očuvati Iranski nuklearni sporazum – rekao je jedan europski diplomat.

- Važno je da Amerikancima pokažemo da kao EU idemo istim smjerom i da smo u ključnim pitanjima složni, neovisno o razmiricama koje među nama očito postoje – rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders tijekom neformalnog sastanka u Bukureštu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:52