NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Beograd tvrdi da ne može zaštititi svoje političke interese bez pomoći Moskve

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Ivica Dačić
 Profimedia, Press Association
BEOGRAD

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu u Moskvi da "Srbija nije u stanju zaštititi svoje državne interese bez pomoći Rusije".

Dačić je izjavio da Srbija,zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji, neće poduzimati nikakve korake za pronalazak trajnog rješenja za Kosovo bez prethodnog savjetovanja s Rusijom.

Lavrov je potvrdio da Moskva inzistira na rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja propisuje izravni dijalog između Beograda i Prištine, poštujući integritet Srbije. (Beta-Euractiv.rs)

LONDON

Stranka Brexit će osvojiti veliki uspjeh: Predizborne ankete predviđaju novoj stranci Nigela Faragea povijesni uspjeh na europarlamentarnim izborima u svibnju. Anketa koju je YouGov objavio u srijedu predviđa da bi stranka Brexit mogla dobiti čak 27 posto glasova, dok laburistima predviđaju 22 posto, a konzervativcima samo 15 posto. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

BERLIN

Radikalno desna stranka kažnjena: Alternativa za Njemačku (AfD) morat će platiti novčanu kaznu od 400.000 eura zbog optužbe za ilegalno financiranje kampanje tijekom izbora 2016. i 2017. godine. Optužba se odnosi na kampanju za predsjednika Jörga Meuthena te člana nacionalnog odbora Guida Reila.Oba kandidata natječu se na izborima za Europski parlament. Švicarska agencija za odnose s javnošću donirala je sporna sredstva. Naime, njemačkim strankama i kandidatima nije dopušteno primati donacije od stranaka koje nisu članice EU. Alice Weidel, voditeljica skupine, također se nalazi pod istragom zbog sumnje na kršenje Zakona o financiranju političke kampanje.

Ministar gospodarstva smanjio prognozu rasta za 2019.godinu: Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier izjavio je da očekuje rast BDP-a za samo 0,5 posto ove godine nakon 1,4-postotnog širenja u 2018. Vlada je još u siječnju smanjila prognozu za 2019. godinu na 1 posto, od 1,8 posto koliko je predviđala prije. Njemački izvoznici bore se sa slabijom potražnjom iz inozemstva, trgovinskim napetostima s SAD-om i poslovnom nesigurnošću koju uzrokuje Brexit. Teške okolnosti u trgovini znače da će snažna domaća potražnja u Njemačkoj, koja je i dalje stabilna zahvaljujući rekordno visokoj zaposlenosti, povećanju plaća i smanjenju troškova zaduživanja, biti jedini pokretač rasta ove i sljedeće godine.(Claire Stam, Euractiv.de)

MADRID

EU se obvezala zaštititi europska poduzeća na Kubi: Europske institucije obvezale su se na zaštitu interesa europskih gospodarstvenika na Kubi. Nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa odobrila povrat imovine koju je Fidel Castro napustio, europske institucije pozvale su na 'protunapad' u slučaju da američke tvrtke podignu optužnicu.

- Imamo pravilo koje europskim tvrtkama dopušta da suprotstavljaju buduće (pravne) inicijative američkih tvrtki - rekao je generalni direktor Glavne uprave Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Stefano Manservisi tijekom konferencije za novinare u Havani.

RIM

Glavobolja zbog PDV-a: Ministar gospodarstva Giovanni Tria najavio je da će 2020. godine stupiti na snagu 'zasad'nepopularna mjera povećanja poreza na promet. Čelnik stranke Lega i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini i Luigi Di Maio, čelnik stranke PoKret 5 Zvjezdica, suprotstavili su se toj ideji. Potpredsjednici vlade odlučno su potvrdili da povećanje PDV-a ne dolazi u obzir. S druge strane, ministar Tria je najavio da će bez povećanja PDV-a talijanski deficit sljedeće godine doseći 3,4 posto BDP-a, a kako bi to izbjegli, vlada mora pronaći oko 23 milijarde eura.

ATENA

Njemačke ratne odštete: Grčki parlament je u srijedu navečer velikom većinom odobrio rezoluciju kojom se službeno poziva vlada da iznese svoje tvrdnje o njemačkoj reparaciji zbog šteta nanesenih tijekom Drugog svjetskog rata. Rezolucija poziva grčku vladu da "poduzme sve odgovarajuće diplomatske i pravne odluke za podizanje tužbu i potpuno zadovoljenje svih zahtjeva grčke države za štetu nanesenu tijekom I. i II. Svjetskog rata." Prvi korak bio bi slanje verbalna nota upućena u Berlin.(Euractivov partner, Atensko-makedonska novinska agencija)

VARŠAVA

F-35 u Poljskoj?: Poljski predsjednik Andrzej Duda kazao je kako Poljska želi kupiti Lockheed Martin F35 borbene zrakoplove pete generacije.'Poljska može kupiti vrlo skupu opremu i oružje, ali to je prije svega kako bi se osigurala sigurnost naše zemlje'. Rekao je Duda. Posljednjih godina je nekoliko narudžbi za kupovinu poljske vojske bilo dovršeno, jer su ugovori prekinuti ili nedovršeni.

Kaczynski o euru: Jarosław Kaczyński, vođa vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS, ECR), pozvao je ostale čelnike stranaka da potpišu izjavu da će Poljska usvojiti euro samo kada bude bogata kao Njemačka. Kaczynski je potpisao deklaraciju, a vjerojatno će ga slijediti Pawel Kukiz, vođa populističkog pokreta Kukiz'15. Grzegorz Schetyna, čelnik opozicijske strange desnog centra, Građanske platforme (EPP) još nije iznio svoju odluku, no vjerojatno neće biti pozitivna.(Euractiv.pl)

BRATISLAVA

Slovački uvjet za Notre Dame: Slovačka je spremna pružiti 'određeni iznos' za obnovu Notre Dame u Parizu. 'U slučaju da se od nas zatraži, mi ćemo biti spremni poduprijeti obnovu ovog spomenika kulture u Parizu', rekao je Peter Pellegrini, no inzistirat ću da uložimo trostruko više u obnovu Krásne Hôrke. Krásna Hôrka je dvorac iz 14. stoljeća u istočnoj Slovačkoj koji je teško oštećen u požaru 2012. (Zuzana Gabrižová, Euractiv.sk)

PRAG

Optužbe protiv premijera: Policijski istražitelji predložili su optužbe protiv češkog premijera Andreja Babiša i njegove obitelji zbog navodne prijevare u subvencijama EU-a. Ako Državno odvjetništvo odluči podnijeti tužbu, premijer će izgubiti imunitet. Ako bude proglašen krivim, mogao bi se suočiti s kaznom zatvora od pet do deset godina. (Aneta Zachová, Euractiv.cz)

BUKUREŠT

PSD smijenio ministra pravosuđa: Vladajuća socijaldemokratska stranka PSD smijenila je Tudorela Toadera s mjesta ministra pravosuđa, nakon što nije podupro Kazneni zakon, koji je sada predložio posebni odbor Parlamenta. Kritičari ukazuju kako će promjene oslabiti neovisnost pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Eugen Nicolicea, novi kandidat PSD-a za vodeću funkciju, istaknuti je član ovog odbora i jedan od najglasnijih pristaša sustava kaznenog pravosuđa. (Euractiv.ro)

ZAGREB

Hrvatska gospodarska i poslovna klima još uvijek je loša: Korupcija, visoki porezi, neučinkovita javna uprava i pravna nesigurnost i dalje su najveći rizici za ulaganje i poslovanje u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje koje je provela njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

LJUBLJANA

Proširenje EU i promjene granica: Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je proširenje EU u regiji zapadnog Balkana. Razlog je, prema njegovim riječima, da je članstvo u EU jedina 'zapreka' rastućem riziku od sukoba temeljenog na etničkim načelima, što bi moglo rezultirati novim nestabilnostima i čak sukobima. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

SOFIJA

Zamjenik ministra je otpuštena zbog zloupotrebe fondova EU: Zamjenik ministra gospodarstva Nikolaj Manolev bio je prisiljen podnijeti ostavku nakon što su novinari razotkrili da je izgradio luksuznu vilu sa sredstvima EU-a u okviru projekta za razvoj turizma u ruralnim područjima.

Istražna internetska stranica Bivol otkrila je skandal i objavila fotografiju Manolevljeve luksuzne kuće za odmor u blizini grada Sandanski, koja je financirana sredstvima EU-a u iznosu od 190.000 eura u periodu kada je on bio zamjenik ministra turizma.

EU fondovi imaju za cilj razviti ekološki turizam u ruralnim područjima, a pod uvjetima ugovora Manolev je trebao napraviti hotel. U bugarskim medijima piše da u istom programu ima na desetke sličnih slučajeva EU fondova. Ovo najnovije otkriće dolazi u pozadini 'skandala' stanova, koji šteti vladi Bojka Borisova uoči izbora u EU. (Georgi Gotev, Euractiv.com)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:35