NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Weber kampanju za europarlamentarne izbore započeo u Ateni

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Vodeći kandidat Europske pučke stranke Manfred Weber
 Shutterstock/Euractiv.com

Weber u Ateni: Manfred Weber, vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP), najveće grupacije u Parlamentu EU koja predstavlja interese europskih stranaka desnog centra, danas će u grčkoj prijestolnici službeno pokrenuti svoju kampanju za izbore u EU. Svoj će govor simbolično održati u zgradi Zappeion Megaron u kojoj je svojedobno bio potpisan Sporazum o pristupanju Grčke EU te u kojoj se čelnici stranaka obraćaju javnosti nakon službenih rezultata izbora.

Čelnik grčke demokršćanske stranke Nea demokratia (EPP), Kyriakos Mitsotakis, od samoga početka podržava Weberovu kandidaturu, a njihova će glavna poruka danas biti 'borba protiv populizma', izvještavaju grčki mediji. U intervjuu za Alpha TV, Mitsotakis je rekao da je Weber prvi europski političar koji je podržao zahtjev stranke Nea demokratia za smanjenje primarnog viška kao dio obaveza koje je Atena prihvatila u sklopu paketa za ekonomski spas zemlje.

Prema rezultatima posljednjih anketa, izborni prag od 3 posto moglo bi proći samo pet stranaka; ljevičarska Syriza koja je trenutno na vlasti (GUE/NGL), socijalistička stranka Kinal, komunistička stranka KKE, Nea demokratia (EPP) te radikalno desna stranka ksenofobnog programa Zlatna zora. Nea demokratia za sad vodi prema svim izbornim anketama, a trenutno očekuje od 27,2 do 37,5 posto glasova. Vladajuća stranka Syriza na čijem je čelu premijer Alexis Tsipras je na drugom mjestu sa 16,6 do 28,8 posto, a slijede ih Kinal (S&D), sa 6,6 do 8,7 posto, Zlatna zora s 4,6 do 8,1 posto te KKE s 4,6 do 7,4 posto. (Theodore Karaoulanis, Euractiv.gr)

Grčki premijer Alexis Tsipras izrazio je nezadovoljstvo zbog dolaska Webera, kazavši da je njegovo lobiranje za 'Grexit' iz eurozone tijekom financijske krize 'anti-grčki'.

- Glas za Webera znači glas za transformaciju demokratske Europe u autoritarnu Europu, prepunu rasizma – izjavio je Tsipras.

BRUXELLES

Ocjenjivanje ministara: Uoči regionalnih, federalnih i europskih izbora koji će se održati 26. svibnja, belgijske novine Le Soir i De Standaard ocijenili su dosadašnji rad ministara u vladi premijera Charlesa Michela. Ministri su dobili nisku ocjenu, na što je utjecao raspad vladajuće koalicije i česti unutarnji sukobi. Anketa koju su proveli govori u prilog tome da javnost smatra kako je većina ministara radila u interesu vlastite stranke, a ne u interesu uspjeha savezne vlade. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

LONDON

Ostavka premijerke May?: Theresa May je obećala podnijeti ostavku čim Donji dom usvoji Sporazum o Brexitu, ali torijevci sve više inzistiraju na tome da May jasnije definira datum svog odlaska zato što se boje da će njezina nepopularnost narušiti uspjeh stranke na izborima za Europski parlamentu u svibnju, istim onima na kojima Ujedinjena Kraljevina inicijalno nije trebala sudjelovati.

Iako još jedno glasanje o povjerenju stranke ne može doći na dnevni red do prosinca 2019. godine, predsjednik Odbora 1922 Konzervativne stranke Graham Brady planira premijerki reći da mora podnijeti ostavku najkasnije do kraja lipnja. (Benjamin Fox, Euractiv.com)

BERLIN

Tradicionalni proturatni prosvjedi: Tisuće Nijemaca ovoga je vikenda sudjelovalo u tradicionalnim proturatnim prosvjedima koji se u vrijeme Uskrsa održavaju u 50 njemačkih gradova. Ove nedjelje se demonstracijama pridružilo 1.000 ljudi, a pozvali su na zaustavljanje izvoza oružja, vojnih misija u inozemstvu, kao i za izlazak Njemačke iz NATO-a. Prosvjednici su kritizirali i činjenicu da je nedavno ukinuta zabrana izvoza oružja Saudijskoj Arabiji, koja se dogodila istovremeno s ubojstvom Jamala Khashoggija. Njemački prosvjedi višegodišnja su tradicija koja datira od šezdesetih godina prošloga stoljeća, a svoj su vrhunac doživjeli tijekom Vijetnamskog rata. (Florence Schulz, Euractiv.de)

PARIZ

Macron će se obratiti novinarima: 'Donesite sendviče zato što će to potrajati' upozorio je bivši zastupnik Daniel Cohn Bendit uoči prve 'prave' konferencije za novinare francuskog predsjednika Emmanuela Macrona otkako je preuzeo vlast u Elizejskoj palači. Govor se trebao održati prošloga tjedna, ali je bio otkazan zbog požara u katedrali Notre Dame u Parizu, a bit će posvećen zaključcima nacionalne rasprave koja se od siječnja održavala u Francuskoj.

Nedostatak 'zelenih' ideja: Pascal Canfin, drugi kandidat na listi za europarlamentarne izbore stranke La République En Marche predsjednika Emmanuela Macrona, izjavio je za Radio1 da očekuje 'dodatne mjere' za zaštitu okoliša u programu vlastite stranke. (Euractiv.fr)

MADRID

Teška debata: Četiri glavna kandidata koji će svoje snage omjeriti na španjolskim parlamentarnim izborima 28. travnja, održali su jučer predizbornu debatu na javnoj televiziji. Kandidati su se sukobili oko pitanja neovisnosti Katalonije, budućnosti mirovinskog sustava i mogućih postizbornih izbora.

Prema posljednjim anketama, socijalistička stranka PSOE na čijem se čelu nalazi aktualni premijer Pedro Sánchez osvojit će relativnu pobjedu, ali neće imati dovoljnu podršku parlamentarne većine da samostalno formiraju vladu. Naime, trebat će im podrška ljevičarske stranke Podemos čiji je čelnik Pablo Iglesias jučer Sánchezu ponudio svoju potporu.

Narodna stranka (EPP), mogla bi ući u koaliciju s liberalima Ciudadanos, uz podršku radikalno desne stranke Vox koja se trenutno nalazi na vlasti u pokrajini Andaluziji. (Euro.efe.Euractiv.es)

RIM

Glasajte u listopadu?: Matteo Salvini, vođa desničarske stranke Lige, rekao je Fabiu Cantarella, gradskom vijećniku u usponu na Siciliji, da se neće kandidirati za EU izbore jer će mu biti potreban na izvanrednim nacionalnim izborima u listopadu, otkrivajući svoj plan da se nakon ljeta riješi Pokreta pet zvjezdica, prema izvješću talijanskog dnevnog lista Corriere della Sera.

Prema posljednjim anketama, Liga je dobila 36,9 posto potpore, a slijedi je Pokret pet zvjezdica (22,3 posto). (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Povećana potrošnja za vojsku: Poljska planira potrošiti 43 milijarde eura do 2026. kako bi pojačala svoju vojsku. Cilj je potrošiti 2,5 posto BDP-a na obranu do 2030. godine. Poljska se također nada povećanoj američkoj vojnoj nazočnosti na njezinom teritoriju, a prema nekim izvorima u nastajanju je neka vrsta dogovora s Bijelom kućom, no Pentagon se protivi tome. (Euractiv.pl)

PRAG

Sumnjive izmjene u Ministarstvu pravosuđa: Češki ministar pravosuđa Jan Knezinek iznenada je napustio dužnost samo dan nakon što su policijski istražitelji obavijestili državnog odvjetnika da bi se premijeru Andreju Babišu trebalo suditi zbog navodne prijevare u subvencijama EU. Babiš, koji poriče sve optužbe i slučaj naziva 'urotom', mogao bi se suočiti s do deset godina zatvora. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Oslobođen optužbi za predsjedanje: Rumunjski Vrhovni sud oslobodio je Calina Popescua Tariceanua, predsjednika Senata i čelnika stranke ALDE (člana istoimene europske stranke) optužbi za krivokletstvo. Uprava za borbu protiv korupcije (DNA) optužila je Tariceanua zbog davanja lažnih izjava u drugom slučaju korupcije, ali suci su odbacili optužbe u svibnju 2018. DNA se žalila na odluku, ali je Vrhovni sud donio konačnu oslobađajuću presudu. Tariceanu se sada može usredotočiti na svoje planove za kandidiranje za rumunjsko predsjedanje. (EURACTIV.ro)

SOFIJA

Nastavak skandala: nastavlja se skandal oko kupnje luksuznih nekretnina po povoljnim cijenama, što je već dovelo do ostavke nekih visokih političara. Prema njegovoj izjavi o imovini, ministar obrane Krasimir Karakačanov kupio je 2017. u Sofiji stan ispod tržišne cijene. Također nije prijavio terasu od 117 četvornih metara i tvrdio je da je sve dijelove njegove imovine legalizirao bivši vlasnik stana, dok je za terasu imao pristanak susjeda da ga koristi. (EURACTIV-ov partner Dnevnik.bg)

Sumnjivi kandidat za izbore u EU: Delyan Peevski, sumnjivi medijski magnat, pronašao se na drugom mjestu izbore liste bugarske stranke Pokret za pravo i slobodu (DPS), unatoč kritikama iz Sofije i Bruxellesa. Peevski je član parlamenta iz DPS-a, političke stranke koja zastupa tursku manjinu u Bugarskoj i koja je povezana s liberalnom skupinom ALDE. Ime Peevskog spominje se kao jedan od uzroka lošeg rangiranja Bugarske u nedavnom istraživanju medijskih sloboda u svijetu Reportera bez granica. Na posljednjim europskim izborima ALDE se distancirao od Peevskog. EURACTIV je zatražio od ALDE-a komentar u ponedjeljak, ali nije dobio odgovor do trenutka objave. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

ZAGREB

HDZ jasna pobjednica izbora u EU: Anketa hrvatske nacionalne televizije pokazala je da će HDZ (EPP) biti pobjednik na izborima za EU s pet zastupnika u Europskom parlamentu, a slijedi ga socijalistički SDP, koji će dobiti tri mjesta, dok će Živi zid (u koaliciji s talijanskim Pokretom pet zvjezdica), Amsterdamska koalicija (ALDE) i Most (desno krilo, mogući član frakcije koju predvodi zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini) dobiti po jednog zastupnika.

Izbacivanje plastike: Hotel Adriatic, u gradu Rovinju u Istri, predvodnik u hrvatskom turizmu, odlučio je uvesti novu EU direktivu te izbaciti svu plastiku za jednokratnu uporabu i zamijeniti ih raspoloživim alternativama. Adriatic je prvi hotel u Hrvatskoj koji implementira nova pravila, dvije godine prije roka. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

Snažna stranačka mreža je ključna za pobjedu: Slovenski politički analitičari ukazuju kako će mobilizacija birača biti ključni čimbenik za pobjedu na sljedećim izborima za EU. U suštini to znači da će uspostavljene stranke, sa snažnim mrežama diljem zemlje, dobiti najviše mjesta, uglavnom SDS i SLS, obje članice EPP-a. Vladajući LMŠ (ALDE) nova je stranka koja će predstavljati prijetnju. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Građani Kosova vraćaju se iz Sirije: Kosovska vlada je vratila 110 građana iz Sirije, četiri borca, 32 žene i 74 djece. Sud u Prištini uhitio je četvoricu osumnjičenih terorista 21. travnja, dok su ostali dobili pomoć i trenutno se nalaze u prihvatnom centru za azilante na periferiji glavnog grada. Kosovski ministar pravosuđa izjavio je kako je riječ o 'vrlo delikatnoj i važnoj operaciji koja se provodi uz pomoć SAD-a'. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:21