Pariz reagirao na članak predsjednice njemačkog CDU-a: Zahtjeva da Europski parlament više ne zasjeda u Strasbourgu je neprijateljski

'Podjela ne postoji'- izjavila je Annegret Kramp-Karrenbauer nastavljajući sa svojim komentarima kojima se usprotivila Macronovoj europskog viziji u ponedjeljak 11.ožujka.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u pratnji njemačke kancelarke Angele Merkel
 Gonzalo Fuentes / REUTERS

AKK, što je medijski skraćeni naziv za predsjednicu Kršćanske demokratske unije (CDU), u nedjelju je u svojm autorskom tekstu/izjavi za njemački tjednik Welt am Sonntag odbacila većinu prijedloga koje je Emmanuel Macron iznio u svom tekstu 'Europska renesansa' objavljenom u 28 članica EU.

Ured francuskog predsjednika i dalje ostaje suzdržan zbog komentara koje je iznijela njemačka čelnica.

Razlog za to je više nego jasan: u Parizu očekuju odgovor njemačke kancelarke Angele Merkel i zato Macron trenutno ne želi komentirati prijedloge Kramp-Karrenbauer. Iz uskog kruga predsjednika ne žele komentirati izjave stranačke čelnice iako smatraju da je njen prijedlog 'ambiciozan', ali za njen napad na Strasbourg kao sjedište Europskog parlamenta tvrde da je 'vrlo neprijateljski". Naime, AKK je u svom tekstu predložila da se ukine zasjedanje Europskog parlamenta u Strasbourgu i nastave samo sjednice u Bruxellesu budući da seljenje parlamenta izaziva velike troškove. Nitko se još nije oglasio o sigurno za Pariz neugodnom pitanju: AKK je zatražila stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a za EU, što bi značilo da se Francuska mora odreći svog stalnog mjesta.

No, to se promijenilo tijekom ponedjeljka kad je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke vlade, izjavio kako su prijedlozi AKK u potpunosti "na liniji načina na koji razmišlja kancelarka". A onda se oglasila i Angela Merkel: Njemačka kancelarka je javno pružila potporu prijedlozima svoje konzervativne stranke za Europu koji se razlikuju od prijedloga francuskog predsjednika, napose po tome što se zauzela za jedinstveno europsko mjesto u UN-ovu Vijeću sigurnosti. "Mislim da je riječ o jako dobroj ideji za budućnost", rekla je u Berlinu. Merkel je istaknula da to mjesto treba "ujediniti europske glasove u Vijeću sigurnosti" i tako dokinuti mjesto kojim nakon Drugog svjetskog rata za sebe raspolaže Francuska.

Tu bi mogućnost Pariz mogao teško prihvatiti. "Činjenica da je Francuska suzdržana u vezi s europskim mjestom u UN-u je poznata", rekla je kratko Merkel.

AKK je u ponedjeljak izjavila kako se napredak u politici na europskoj razini uvijek postigao kada su se Njemački i Francuski različiti pogledi složili te je nadodala da smo 'sada u toj fazi'.

Njemačka čelnica je u svom mišljenju u nedjelju odbacila Macronov prijedlog za uspostavljanjem europske minimalne plaće te je između ostalog istaknula protivljenje 'europskom centralizmu, europski etatizmu, kolektivizaciji dugova i europeizaciji socijalnog sustava'. No, u ponedjeljak je izjavila kako se slaže s Macronom oko zaštite vanjskih granica EU te u sigurnosnoj i obrambenoj politici te prijedlogu stvaranja unutarnjeg europskog bankarskog tržišta koje bi doprinijelo osiguravanju financiranja u EU pred sve većom konkurencijom kineskog i američkog tržišta.

- Činjenica je da CDU ima drugačiji politički stav o pitanju preraspodjele, o pitanju potpuno jedinstvenih socijalnih standarda od Francuza, i to nije ništa novo - rekla je.

Kramp-Karrenbauer je u nedjelju objavila da bi zajednički proračun EU za inovacije trebao financirati nove tehnologije, te da treba stati na kraj poreznim propustima u bloku i uvesti digitalni porez na temelju modela Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Izjava njemačke čelnice za Welt am Sonntag pokrenula je raspravu u Njemačkoj Političari Unije pohvalili su čelnicu CDU-a za inicijativu, a opozicijska Socijaldemokratska stranka (SPD) je reagirala s oprezom. Za razliku od Francuza, državni tajnika za europska pitanja Michael Roth (SPD) opisao je ideje na Twitteru kao 'potpuno neambiciozne'. Ministar vanjskih poslova Heiko Maas (SPD) izjavio je: 'Želimo imati više hrabrosti u ovoj raspravi'.

Dakle, osim što je jasno je da imamo s jedne strane spor između Berlina i Pariza o pitanjima socijalne politike, ali, što je njemačku vladu još ozbiljnije, imamo ozbiljan raskol između koalicijskih partnera: SPD je bliži Macronovim nego idejama čelnice CDU-a. Pa se iz toga može izvući zaključak da bi njemačka vlada nakon europskih izbora mogla lagano krenuti prema rastakanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:01