Trump oslobođen svake krivnje, a Demokrati ne znaju kako dalje u ključnoj fazi kampanje

- Današnjim je glasanjem odlučeno da je Donald John Trump od ovoga trenutka oslobođen svih optužbi – rekao je sinoć lupivši čekićem sudac John Roberts, predsjednik američkog Vrhovnog suda, čime je i službeno okončan trotjedni proces opoziva u Senatu kojeg je stanovnik Bijele kuće usporedio s “lovom na vještice”.
Prosvjednici ispred zgrade američkog Kongresa u Washingtonu nakon objave presude predsjedniku Donaldu Trumpu
 Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Oslobađajuća presuda trećeg američkog predsjednika u povijesti protiv kojeg je pokrenut proces opoziva bila je očekivana, zato što je za osudu potrebna dvotrećinska većina glasova u Senatu u kojem većinu i dalje imaju Republikanci.

- Nažalost, s obzirom na to da su Republikanci danas izdali Ustav SAD-a, predsjednik će nastaviti biti prijetnjom američkoj demokraciji – zaključila je šefica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, dodavši da Demokrati oslobađajuću presudu smatraju nevažećom zato što se u proces nisu uveli svjedoci i novi dokazi.

Cijeli proces trajao je manje od mjesec dana, ali je oštro podijelio američku javnost. Kao što se i očekivalo, rasprava u Kongresu i glasanje o njegovoj presudi vodilo se isključivo prema političkim linijama, osim nekolicine hrabrih zastupnika koji su u nekom trenutku “hodali po rubu”.

Predsjednik je u konačnici oslobođen s 52 glasa za i 48 glasova protiv. Jedini senator koji je odstupio od stranačke stege bio je bivši predsjednički kandidat Mitt Romney, koji je jučer vrlo vjerojatno završio svoju političku karijeru.

A protester holds up a sign outside the Capitol in Washington, DC, on February 5, 2020, after the US Senate acquited the US president in his impeachment trial. - The US Senate acquitted President Donald Trump of abuse of power and obstruction of Congress following a historic two-week trial. (Photo by Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Natpis "52 kukavice" ispred zgrade američkog Kongresa u Washingtonu D.C.

- Poziv kojeg je predsjednik uputio Kijevu nije bio “savršen”, kako ga je on opisao”, već je bio napad na naša biračka prava, nacionalnu sigurnost i temeljne vrijednosti – kazao je “posljednji republikanski Mohikanac” Mitt Romney tijekom glasanja u Senatu.

US Senator Mitt Romney (R-UT) returns from a recess during the impeachment trial proceedings of US President Donald Trump on Capitol Hill January 30, 2020, in Washington, DC. - The fight over calling witnesses to testify in President Donald Trump's impeachment trial intensified January 28, 2020 after Trump's lawyers closed their defense calling the abuse of power charges against him politically motivated. Democrats sought to have the Senate subpoena former White House national security advisor John Bolton to provide evidence after leaks from his forthcoming book suggested he could supply damning evidence against Trump.
. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Mandel NGAN / AFP
Američki senator iz savezne države Utah Mitt Romney koji je 2012. godine bio republikanski kandidat za predsjednika SAD-a

Bijela kuća mu nije ostala dužna. Samo nekoliko trenutaka nakon Romneyjeve najave, Trumpova glasnogovornica na Twitteru je Romneyja nazvala “propalim predsjedničkim kandidatom”, dok je Donald Trump Junior pozvao Republikansku stranku da ga hitno izbaci iz svojih redova.

Iako je Romney bio jedini zastupnik koji se oglušio na “sugestiju” stranke kako glasati, nekolicina senatora plesala je po tankoj liniji. Republikanci Susan Collins, Lisa Murkowski, Lamar Alexander i Ben Sasse smatraju da je Trump pogriješio što je na svoju ruku krenuo istraživati Bidene. S druge strane, Demokrati iz tradicionalno republikanskih saveznih država poput Douga Jonesa iz Alabame i Joea Manchina iz Zapadne Virginije ozbiljno razmatrali glasati protiv osude, znajući da bi u suprotnom završili svoju političku karijeru.

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 05: Senator Doug Jones (D-AL) walks to the Senate subway following a vote in the Senate impeachment trial that acquitted President Donald Trump of all charges on February 5, 2020 in Washington, DC. After the House impeached Trump last year, the Senate voted today to acquit the President on two articles of impeachment as the trial concludes.   Sarah Silbiger/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Sarah Silbiger/Getty Images / AFP
Demokratski senator Doug Jones iz Alabame glasao je za osudu Donalda Trumpa znajući da tako žrtvuje karijeru u većinski republikanskoj državi

- Mnogi će reći da sam današnjim glasanjem pokazao veliku hrabrost. Nisam. Pokazao sam samo da znam razlikovati dobro od lošeg – izjavio je Jones, senator Alabame koja je 2016. uvjerljivo glasala za Trumpa, a koja je 2017. godine dala povjerenje prvom Demokratu u novijoj povijesti isključivo zato što je njegov protukandidat bio navodni pedofil.

Kako dalje?

Završetak opoziva Trumpu će omogućiti neometani početak kampanje za reizbor. Njegov će stožer inzistirati na argumentu da je cijeli proces bio ideološki uvjetovan “lov na vještice”, koji im je izgubio na težini nakon što je Romney kao Republikanac glasao za osudu. No, Republikanci se, za razliku od Demokrata, drže zajedno. Njih 23 će se u studenome boriti za reizbor, a znaju da novi mandat ne mogu dobiti bez podrške aktualnog predsjednika koji je i dalje nevjerojatno popularan u “crvenim” državama SAD-a.

- Ovo je bila velika politička pogreška Demokrata – točno je tim riječima vođa senatske većine Mitch McConnell opisao posljednjih mjesec dana, a s njegovom se procjenom slaže i većina političkih analitičara.

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 05: Senate Majority Leader Mitch McConnell (R-KY) holds a news conference after the Senate voted to acquit President Donald Trump on the two articles of impeachment brought by the House of Representatives to the Senate for trial on Capitol Hill on February 5, 2020 in Washington, DC.   Samuel Corum/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Samuel Corum/Getty Images / AFP
Vođa senatske većine Mitch McConnell

Demokrati se pod hitno moraju suočiti s posljedicama odluke o pokretanju opoziva. Na samome početku cijelog procesa bili su svjesni činjenice da će biti nemoguće dobiti dvotrećinsku većinu glasova u Senatu koja im je bila potrebna da izbace Trumpa iz Bijele kuće, ali su se nadali da će kompromitirajući dokazi naštetiti njihovoj popularnosti u ključnome trenutku kampanje za reizbor. No, Republikanci su uspješno blokirali uvođenje svjedoka i novih dokaza, čime je opoziv završio i prije nego što je počeo. Ironično, Trumpu je popularnost zahvaljujući cijelome procesu i porasla, a sada je na 49 posto na nacionalnoj razini, što je gotovo neviđen postotak na kraju prvog mandata. Podsjetimo, podrška predsjedniku Baracku Obami u veljači 2012. godine bila je 45 posto, a on je na izborima u studenom bio reizabran bez pretjeranih poteškoća. Aktualnom predsjedniku posljednjih mjeseci sve ide od ruke, ali postoji opasnost da će u nekome trenutku ostati bez sreće.

No, Trump pred sobom svejedno ima veliki izazov. Izbori 2016. godine rezultirali su njegovom pobjedom uvelike zato što je na suprotnoj strani imao izuzetno nepopularnu Hillary Clinton. Kada se pomnije analiziraju brojke, Trump je 2016. godine ostvario neznatno bolji rezultat od Mitta Romneyja 2012., koji je izgubio od Obame. Dakle, rezultat predsjedničkih izbora 2016. nije toliko bila pobjeda Donalda Trumpa, koliko poraz Hillary Clinton. Trumpa 2020. godine čeka novi protukandidat, pa postoji velika opasnost da se neće najbolje snaći na “novom terenu”, osobito ako se protiv njega bude borio mlad i skandalima još neopterećen Pete Buttigieg.

Cijela priča oko opoziva Donalda Trumpa pokrenula se zato što je predsjednik procijenio da će njegov protukandidat biti Joe Biden. S obzirom na to da je Biden u Iowi dobio tek nešto više od 15 posto glasova te da mu popularnost posljednjih mjeseci nezaustavljivo pada, to se po svemu sudeći neće dogoditi. Trump je poziv Ukrajini uputio samo jedan dan nakon što je Robert Mueller objavio svoje izvješće istrage, stoga je vrlo izvjesno da aktualni stanovnik Bijele kuće u ovim trenucima koristi sva raspoloživa sredstva kako bi pronašao informacije o Buttigiegu.

Protiv Sandersa i Warren ih, naime, ima i na bacanje.

Demokrati do Super Utorka, od kojeg nas dijeli manje od mjesec dana, moraju donijeti konačnu odluku kojim će putem krenuti. Bernie Sanders i Pete Buttigieg koji trenutno vode mrtvu trku razlike manje od 0,1 posto glasova, predstavljaju dvije dijametralno suprotne vizije Amerike.

Jako podijeljena Amerika – jako podijeljena Demokratska stranka.

Nove generacije Demokrata, poput Alexandrije Ocasio Cortez i Ilhan Omar, nisu spremne na kompromis niti s ljudima iz vlastite stranke, a kamo li s onima na suprotnoj strani ideološke podjele. Trump i opoziv Demokratima su bili savršena prilika da se barem privremeno ujedine protiv zajedničkog neprijatelja, ali je nisu uspjeli dovoljno dobro iskoristiti. Predsjednik je oslobođen svake krivnje, a pred Demokratima je ključna faza kampanje u kojoj ga jedino mogu smijeniti. Kampanje koju su vrlo vjerojatno i svjesno htjeli barem privremeno odgoditi opozivom, zato što se sada moraju pogledati u ogledalo i priznati si da nemaju jasan plan. Samo tri tjedna prije Super Utorka, stranačko vodstvo umorno je od besmislenog procesa čiji se ishod znao još u rujnu 2019. godine, mora donijeti odluku kojim putem krenuti dalje. No, i dalje čekaju, odgađaju odluku i nadaju se da će umjesto njih odlučiti – građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 04:56