Samovolja Trumpa se nastavlja. Izaslanik za mirovne pregovore Srbije i Kosova će nadgledati američke obavještajne agencije, a o njima nema pojma

U Sjedinjenim Američkim Državama prolazi još jedan dan koji očituje samovolju Donalda Trumpa. Američki predsjednik imenovao je Richarda Grenella, ambasadora u Njemačkoj, za novog direktora nacionalne obavještajne agencije.
Richard Grenell, američki veleposlanik u Njemačkoj, očekuje dolazak američkog tajnika Mike Pompea na aerodromu Tegel u Berlinu
 Odd ANDERSEN / AFP

Vijest je prvi prenio New York Times, koji piše da je odabirom Grenella, koji ima malo ili gotovo nikakva iskustva u obavještajnim službama ili upravljanju na visokim razinama birokracije, predsjednik signalizirao da želi pouzdanog, agresivnog vođu na vrhu obavještajne agencije (DNI) na koju je dugo gledao sa sumnjom.

Nakon što ga ni Demokrati nisu srušiti u postupku impeachmenta tj. zlouporabe vlasti, Trump ne skriva svoju autokrativnu stranu gdje dokazuje da može staviti pod kontrolu državne službe namještajući na njihove vodeće pozicije svoje najbliže podanike.

Grennell, pedesettrogodišnji Republikanac i prvi otvoreni homoseksualac u Trumpovoj administraciji, često se naziva i ''potrčkom'' američkog predsjednika. Grenell najbolje poznaje komunikacije, i to one borbene. Navodno se do dugo u noć, kao glasnogovornik koji je služio pod četiri veleposlanika pri Ujedinjenim narodima, mogao svađati s novinarima o pričama koje se pojavljuju u glavnim novinskim i televizijskim programima. Služio je i kao glasnogovornik vanjske politike za Mitta Romneya u kampanji za predsjednika SAD-a 2012. godine. No, karijera mu je doživjela novi diplomatski uspjeh s dolaskom Trumpa koji ga je 2017. godine namjestio za američkog veleposlanika u Njemačkoj.

Tijekom njegovog mandata je postalo jasno da postupa na ''pomalo neobičan diplomatski način'', kao što je izjavila Annegret Kramp-Karrenbauer, bivša potencijalna nasljednica njemačke kancelarke Angele Merkel na čelu Kršćansko-demokratske unije. Grenell je za Handelsblatt izjavio da su europske tvrtke koje sudjeluju u izgradnji plinovoda Sjeverni Tok 2, ''uvijek u opasnosti jer su sankcije uvijek moguće''. Trump je taj koji se uvijek protivio ruskom Sjevernom toku 2, i isporuci prirodnog plina iz Rusije u Njemačku. Prijetio je zbog toga kancelarki Merkel potencijalnim transatlantskim trgovinskim ratom, a to mu nije odgovaralo zbog njegovih zaoštrenih odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Profil Grenella, objavljen 11. siječnja 2019. godine u Der Spiegelu, otkriva da je kao veleposlanik u Berlinu bio politički izoliran zbog svoje povezanosti njemačkim krajnjim desničarima iz stranke Alternativa za Njemačku (Afd) zbog čega su se državni čelnici i kancelarka Merkel odlučili držati podalje od njega. Njemačku je kritizirao zbog politike otvorene granice prema sirijskim izbjeglicima, zbog odluke da podrži nuklearni sporazum s Iranom te zbog kolebanja po pitanja američkog zahtjeva da se zabrani kineskom telekomunikacijskom gigantu Huawei izgradnja 5G mreže.

Potez Donalda Trumpa označuje radikalni odmak od dosadašnje prakse. Položaj direktora nacionalne obavještajne službe uspostavljen je nakon terorističkog napada 9/11 s ciljem koordiniranja 17 obavještajnih agencija. Ured ravnatelja nacionalne obavještajne službe smatrao se nestranačkim uredom i zauzimali su ga vrsni poznavaoci obavještajne službe. Primjerice do sada je vršilac te dužnosti bio Joseph Maguire, umirovljeni zamjenik admirala i bivši direktor Nacionalnog protuterorističkog centra (NCTC).

Obavještajni stručnjaci su zato pomalo razočarani i dovode u pitanje iskustvo i temperament Grenella. Bivši čelnik NCTC-a Nicholas J. Rasmussen izjavio je da ovo imenovanje pokazalo da američki predsjednik slabo razumije i poznaje obavještajnu zajednicu već stavlja na prvo mjesto odanost svojih suradnika.

Grenell nema podrijetlo u obavještajnim o oružanim službama, a poznatiji je samo kao Twitter ratnik, tj.onaj koji na društvenim mrežama i u medijima svojom bahatošću dodatno odvraća i udara na kritičare Trumpa čime plijeni pozornost i tapšanje predsjednika. Njegov pristup jasno odjekuje s predsjednikom i njegovim unutarnjim krugom.

Imenovanje Richarda Grenella, još mora potvrditi Senat. Prema nekim izvješćima, ostat će veleposlanik u Berlinu i posebni izaslanik za mirovne pregovore Srbije i Kosova dok će nadgledati američke obavještajne agencije.

Potez s Grenellom predstavlja još jedan niz samovoljnih poteza Trumpa jer je prije samo dva dana odlučio pomilovati ili preinačiti zatvorske kazne za nekoliko osuđenika krivih za zločine u gospodarskom ili političkom djelovanju.

Među njima je bio i Rod Blagojevich, bivši guverner savezne države Illinois podrijetlom iz Srbije koji je kao član Demokratske stranke služio 14 godina zbog radnje poznate i na Balkanu, uzimanje mita u zamjenu za postavljanje političke pozicije.

Očito je da Trump skuplja svoje novu vojsku i pristranost svih kojih nisu baš bili dragi Demokratima i time im prkosi i uzvraća za neugodnu poziciju u koju je doveden zbog postupka opoziva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:12