Andrej Plenković: 'Ulaskom u europrostor i Schengen želimo se dodatno približiti srcu Europe'

- Ulazak u europodručje i prostor Schengena naši su strateški interesi jer se želimo dodatno približiti samome srcu Europe - izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković u pozdravnom govoru kojeg je održao pred više od 2.000 članova svoje Europske pučke stranke koji ovih dana borave u Zagrebu u sklopu 26. kongresa najveće političke grupacije u EU čiji je službeni slogan 'Jedna Europa, jedan planet, naša stranka.
Aktualni predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul (lijevo) i hrvatski premijer Andrej Plenković na 26. Kongresu EPP-a koji se ovih dana održava u Zagrebu
 Antonio Bronic / REUTERS

Zagrebačka Arena jutros je okupila brojna renomirana lica iz redova europskih demokršćana, među kojima su i brojni državnici desnoga centra. Njemačka kancelarka Angela Merkel, novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk samo su neka od imena koja ovih dana borave u hrvatskoj prijestolnici.

S obzirom na činjenicu da na Kongresu EPP-a sudjeluju delegati iz više od 40 europskih zemalja, riječ je o jednom od najznačajnijih političkih skupova u povijesti Republike Hrvatske koji će testirati koliko je vlada spremna za jedan od najvećih zadataka u modernoj povijesti države – šestomjesečno predsjedanje EU koje počinje 1. siječnja 2020. godine. Osim što za manje od šest tjedana preuzima kormilo nad najvećim trgovinskim blokom EU, Zagreb je za domaćina kongresa odabran zbog 30. obljetnice osnutka HDZ-a, stranke koja pripada političkoj obitelji pučana.

- Nije slučajnost da se ovaj skup od svih lokacija održava upravo u Zagrebu. To je kao da smo Ligu prvaka doveli u Zagreb - izjavio je premijer na konferenciji za novinare, čime je metaforički objasnio o kakvoj se prilici radi.

Izbor novog predsjednika Europske pučke stranke, kao i pitanje proširenja Europske unije na Zapadni Balkan fokus su drugog dana kongresa. Poljak Donald Tusk koji je proteklih pet godina bio čelnik Europskog vijeća novi je predsjednik EPP-a. Rezultat je to aklamacijskih unutargrupacijskih izbora koji su se održali u popodnevnim satima. Tusk je bio jedini kandidat za nasljednika Francuza Josepha Daula, što je izazvalo veliki interes javnosti. No, riječ je o praksi kojom grupacija nominirajući samo jednog kandidata javnosti dokazuje svoje unutarnje jedinstvo. U tom slučaju, doduše, veliku važnost ima postotak s kojim je Tusk izabran jer bi bilo koji rezultat lošiji od 80 posto simbolizirao postojanje ideološkog raskola unutar EPP-a. S obzirom na to da je Tusk jedan od najpopularnijih suvremenih političara, oko njegove je kandidature vrlo brzo postignut konsenzus. Štoviše, s njim vrlo uspješno surađuju i delegati iz redova liberala i socijaldemokrata, koalicijskih partnera pučana na razini Europske unije s kojima će Poljak narednih godina morati intenzivno surađivati. Jedina delegacija s kojom Tusk ima problematičnu suradnju, ironično, je delegacija njegove rodne Poljske, zato što mu je premijer Mateusz Mazowiecki koji dolazi iz redova kontroverzne stranke Pravo i Pravda na summitu Europskog vijeća jedini uskratio podršku za drugi mandat na čelu te institucije. Donald Tusk već godinama njeguje izvrsne odnose s Hrvatskom, koje krasi i blizak odnos s premijerom Plenkovićem. Tijekom bilateralnog sastanka koji se održao na samom početku Kongresa EPP-a, Tusk je Plenkoviću izjavio 'da EU ostavlja u dobrim rukama', aludirajući pritom na hrvatsko predsjedanje Vijećem EU.

Osim izbora za predsjednika grupacije, ovih će se dana birati i 10 potpredsjednika, glavni tajnik i rizničar EPP-a. Treći dan kongresa birat će se potpredsjednici grupacije, a među 12 zainteresiranih kandidata nema zastupnika iz redova HDZ-a. Povjerenici Europske komisije Johannes Hahn (Austrija) i Marija Gabriel (Bugarska), kao i donedavni predsjednik Europskog parlamenta bore se za potpredsjedničku funkciju. S druge strane, Nijemac Christian Schmidt ostat će rizničarom EPP-a, dok će Španjolac Antonio Lopez-Isturitz ostati glavnim tajnikom grupacije.

Tijekom popodneva održala se i panel diskusija na kojoj su delegati EPP-a raspravljali o budućnosti proširenja EU na područje Zapadnog Balkana. Premijer Andrej Plenković tijekom konferencije za novinare naglasio je da među pučanima vlada jedinstvo po pitanju početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Delegatima su se obratili i predstavnici država i vlada europskih zemalja među kojima je bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Upravo je njezin nastup bio predmet rasprave u hrvatskoj javnosti jer su njezini kritičari upozorili da kao aktualna predsjednica, koja bi prema ustavnim ovlastima trebala biti politički neutralna, ne bi smjela sudjelovati na stranačkoj konferenciji. No, iz stranke govore da je ona predsjednička kandidatkinja HDZ-a koja se prisutnim kandidatima obraća kao dio te političke obitelji.

Na kongresu neće sudjelovati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić čija je stranka SNS pridruženi dio obitelji europskih pučana. On je, naime, prije nekoliko tjedana odbio poziv za sudjelovanje. U Zagrebu ovih dana neće biti niti mađarski premijer Viktor Orban čiju je stranku Fidesz EPP u ožujku suspendirao zbog narušavanja vladavine prava. Upravo iz tog razloga, izjavio je premijer Plenković, Orbanu nije bila niti upućena pozivnica za dolazak u Zagreb, zato što se još uvijek čeka konačno izvješće o statusu Fidesza za kojeg je zadužen bivši predsjednik Europskog vijeća Herman von Rompuy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:42