Objavljen kalendar događaja hrvatskog predsjedanja EU: summit sa Zapadnim Balkanom 6. i 7. svibnja

Hrvatska je objavila svoj prijedlog programa predsjedanja Vijećem Europske unije. Kalendar možete pogledati ovdje.
Premijer Andrej Plenković imat će vodeću ulogu na sastancima Vijeća EU
 Damjan Tadic / CROPIX

Prema najavljenom, zasad nije predviđeno da nova Europska komisija na početku hrvatskog predsjedanja dođe u posjet Zagrebu. U prvom nacrtu programa, u koji je Euractiv.hr imao uvid, taj je posjet bio predviđen za 9. i 10. siječnja. No, kako se formiranje Komisije odužilo - trebala bi biti potvrđena u srijedu u Europskom parlamentu da bi preuzela posao - vjerojatno je zbog toga i odgođen taj sastanak. Naime, ako EK na čelu s Ursulom von der Leyen i preuzme svoje funkcije 1. prosinca ove godine, zbog božićnih blagdana imat će vrlo malo radnih dana te se neće stići niti uhodati.

Unatoč tome neće nedostajati interesantnih i važnih sastanaka u Zagrebu. Treba se nadati da će britanski premijer Boris Johnson, ako pobijedi na izborima, što je izvjesno, ispuniti svoje obećanje i možda već i prije Božića provesti regulirani izlazak iz članstva u EU. Tako bi Hrvatska bila lišena tehničkog dijela tog posla, ali bi nam nakon toga ostalo bavljenje novim sporazumom o odnosima EU i Ujedinjene Kraljevine. Što je više nego zahtjevan posao budući da je Francuska već najavila da će inzistirati na tome da London ostane vezan standardima kvalitete EU - Johnson je kao jedan od razloga izlaska iz članstva navodio upravo potrebu da se olabave standardi kako bi se lakše sklapali trgovinski sporazumi s drugim velikim partnerima.

Sastanak koji će svakako privući veliki interes je susret ministara gospodarstva i financija (ECOFIN) 21. siječnja u Zagrebu. Naime, jedan od ključnih izazova hrvatskog predsjedanja bit će definiranje Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. Tu postoje velike razlike između članica, pa Europske komisije i Europskog parlamenta. Za Hrvatsku je posebno važno da ne dođe do smanjenja sredstava za kohezijske politike i poljoprivredu. No, kako je na konferenciji InvestEU rekao Gert Jan Koopman, glavni direktor za proračun EU, “članice se trebaju osloniti na nove financijske mehanizme koji se nude”. Dakle, vrlo vjerojatno se može očekivati da se sredstva za koheziju smanje. U ovom trenutku 85 posto svih hrvatskih javnih investicija financira se iz sredstava EU, većinom kohezijskih. Iz čega je jasno što smanjenje tih sredstava znači za našu zemlju.

Kao vrhunac predsjedanja zamišljen je summit Vijeća EU u Zagrebu 6. i 7. svibnja. Bio bi to summit EU i Zapadnog Balkana na kojem se može očekivati da će se dati nova perspektiva pridruživanju zemalja nama susjedne regije EU. U kojoj formi, o tome traju vrlo intenzivni razgovori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:02