Ovaj put glasam: 'Neka mladi sami odaberu Europu u kojoj žele živjeti'

Milica Đukić je maturantica vukovarske gimnazije, dok je Ivan Klaić maturant zagrebačke Gornjogradske gimnazije.
Druženje mladih u sklopu kampanje Ovaj put glasam na Europskom trgu
 Tomislav Krišto / CROPIX

Oni se međusobno ne poznaju, ne dijele ista mišljenja, no imaju jednu zajedničku stvar. U nedjelju, 26. svibnja, po prvi puta će ispuniti svoju građansku dužnost i glasat će na izborima za Europski parlament. Milica i Ivan su danas na zagrebačkom Europskom trgu zajedno s još dvjestotinjak vršnjaka iz čak 50 hrvatskih škola sudjelovali na druženju mladih pod geslom “Ovaj put glasam”. Druženje je organizirano u sklopu kampanje ovajputglasam.eu koju provodi Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj još od lipnja 2018. godine s ciljem da potakne mlade da izađu na europske izbore. Program su otvorili Violeta Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, član Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević i Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije te predstavnik Hrvatske zajednice županija.

- Erasmus razmjene, putovanja, studiranje u inozemstvu, poticaji za mlade poljoprivrednike ili inovatore, sve su to pogodnosti iz kojih najviše mogu izvući upravo mladi. Kroz našu kampanju htjeli smo im to približiti i osvijestiti ih da postanu aktivni građani koji će odlučivati o sudbini Europske unije. Mi ne želimo gurati nikakve političke opcije, samo želimo da se aktiviraju i odaberu opciju koja im najviše odgovora jer ako ne iskoriste pravo glasa onda netko drugi dobiva na težini i na neki način će odlučiti umjesto njih o njihovoj budućnosti – rekla je Staničić.

Veleposlanik Baričević je s pozornice ukratko objasnio školarcima razliku između Europskog parlamenta i Europske komisije, dok je župan Andrović istaknuo kako mladi trebaju sami odabrati Europu u kojoj žele živjeti.

- Prema posljednjim podacima na europskim izborima 2014. godine, izlaznost mladih u Hrvatskoj je bila samo 13 posto. Mladi trebaju sami odabrati Europu u kojoj žele odrastati i budućnost u kojoj žele živjeti, a za to trebaju izaći i glasati – kazao je Andrović.

Da će se trendovi ovoga puta promijeniti pokazuju već sada brojke. Naime, u kampanji “Ovaj put glasam” sudjeluje oko 20.000 mladih, a brojni učitelji - mentori i volonteri su mjesecima radili kako bi što bolje educirali mlade o europskim izborima. Rezultati tog truda su se mogli vidjeti jučer na tribini koja je održana u sklopu druženja gdje su maturanti i studenti aktivisti govorili o važnosti glasanja. Jedan od govornika je bio i Ivan Klaić s početka priče koji je poručio političarima da prestanu gledati na mlade kao niže intelektualne vrste.

- Mora se više maknuti veo s nas mladih i pustiti nas u taj svijet. Ako nas se informira onda možemo i sudjelovati i dati svoj glas za budućnost kakvu želimo – kaže Klaić. S njim se slaže i njegova vršnjakinja Milica Đukić koja je pozvala sve mlade da 26. svibnja izađu na izbore.

- S obzirom na to da na mladima svijet ostaje, trebamo biti svjesni da ćemo i mi jednom postati oni koji odlučuju. Zato, izađite, dajte svoj glas i izborite se za svoju budućnost – rekla je Đukić. Druženje su posjetile i brojne poznate osobe kao i youtuberi koji su isto tako potaknuli mlade da glasuju na europskim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:03