11 dana do Brexita Parlament glasa: najviše izgleda ima ostanak u carinskoj uniji. Solucije: prijevremeni izbori, izlazak bez sporazuma, ostanak u EU

Svi, na Kontinentu i na Otoku jedva čekamo legendarnu rečenicu: “And now something completely different” (A sada nešto potpuno drukčije). Ali, nema smrtno ozbiljnog lica Johna Cleesa iz Monty Pythona, different je zapravo razvlačenje tema o kojima slušamo najmanje od prosinca prošle godine.
Nezadovoljni stanovnici Irskog otoka prosvjedovali su zbog moguće granice između Belfasta i Dublina
 Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Od ponedjeljka je ostalo 11 dana do novog roka za izlazak Ujedinjene Kraljevine iz članstva u EU. U petak je održano treće glasanje u parlamentu o Sporazumu o izlasku koji je premijerka Theresa May dogovorila s EU. Parlament ga je treći put odbio. Ključnu je ulogu odigralo 34 konzervativca koji su bili protiv.

Euractiv.hr je tada ponudio sljedeće scenarije:

Brexit bez sporazuma: 70% (većina zastupnika slaže se u jednom; 'odlazak znači odlazak').

Odgoda Brexita: 20% (raspisivanje izbora za Europski parlament koje će izazvati ogorčenje i razočaranje zbog ishoda referenduma)

Odustajanje od Brexita: 10% (čak i oni koji su glasali za ostanak u EU smatraju da rezultat referenduma treba poštivati)

- Žao nam je zbog današnjeg rezultata glasanja. Prema dogovoru postignutom 21. ožujka 2019. godine, Ujedinjena Kraljevina mora dostaviti buduće korake Bruxellesu na razmatranje. Sada je izlazak bez sporazuma najizglednija opcija - tada je priopćila Europska komisija.

No, u skladu s riječima pjesme Dinah Washington: “What difference does a day make” (Kakvu razliku čini samo jedan dan), mijenjaju se i odnosi i odluke u procesu Brexita. Tako je The Sunday Times objavio da je premijerka Theresa May suočena je s rizikom "potpunog urušavanja" vlade ako ne uspije 'progurati' svoj Sporazum o kroz parlament.

Naime, pojavila se informacija da će May još jednom pokušati izaći na glasanje u parlament dosljedna svojoj taktici: izmoriti zastupnike do te mjere da konačno pristanu na Sporazum. Nedjeljno izdanje uglednog londonskog dnevnika razotkrilo je interesantnu dihotomiju: najmanje šest proeuropskih ministara najavilo je ostavke ako se premijerka odluči za izlazak iz EU-a bez sporazuma. Ministri koji podržavaju Brexit prijete odlaskom iz vlade ako May odluči ostati u carinskoj uniji s EU ili ako zatraži dulju odgodu izlaska.

Što sve vodi u smjeru zaključka da bi moglo doći do pada vlade: ta bi se kriza možda mogla riješiti unutarstranačkim izborom novog konzervativnog premijera. Ali, opozicija bi bila oštra, laburisti traže prijevremene izbore. James Cleverly, zamjenik predsjednice Konzervativne stranke, zato jučer objavljuje da torijevci ne žele bilo kakvo produljenje roka izlaska, što bi izbori automatski izazvali, ali se na njih pripremaju. No, pitanje je bi li EU mogla pristati na produljenje roka u slučaju da ga London zatraži pozivajući se na prijevremene izbore. Koji bi se najranije mogli održati sredinom svibnja. Što bi dovelo u pitanje održavanje Europskih izbora. A ako Britanija ostane članicom EU nakon 23. svibnja bez da je održala Europske izbore tada se u pitanje dovodi legalitet svih tijela EU koja bi se izabrala temeljem izbora. Europi dakle prijeti blokada.

Ukidanje zaštitnog mehanizma

Druga je opcija da parlament u ponedjeljak ipak uspije pronaći većinu oko barem jednog prijedloga: carinska unije je bila jako blizu prihvaćanja u srijedu i mnogi sada kalkuliraju da bi većina oko te odluke mogla potaknuti premijerku da je prihvati i ugradi u političku deklaraciju o budućim odnosima s EU. U tom bi slučaju automatski nestao kamen smutnje, pitanje zaštitnog mehanizma na granici između Republike i Sjeverne Irske. No, ideja da ne mogu sklapati samostalno trgovinske sporazuma tvrdim je Brexitovcima vjerojatno gora od mogućnosti ostanka u članstvu EU. A još im je njihova očekivanja dodatno rasplamsao John Bolton, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost (u ovom trenutku prvi najmoćniji čovjek administracije), koji je rekao da ih SAD jedva čeka da sklope novi sporazum. Nije, treba uzeti u obzir, naveo ništa o tome kakve će im uvjete postaviti. Ali, ipak tu postoje “posebni odnosi”. U novim će okolnostima oni svakako biti “posebniji” za SAD.

Treća je opcija izlazak bez sporazuma. London mora nešto definirati do 12. travnja, preciznije 10. kada je Donald Tusk sazvao izvanredni summit EU (hrvatski će premijer Andrej Plenković imati problem jer mu je taj dan u Zagrebu kineski premijer Li Keqiang). Ako se ništa ne definira, razlaz stupa na snagu temeljem Članka 50. Lisabonskog sporazuma: 12. travnja.

Ili će Britanci odlučiti izaći na Europske izbore. Čemu se protivi većina konzervativaca i laburista. Ili će u posljednji čas reći: ma samo smo se zezali, otkazujemo Članak 50. i ostajemo u EU. A to bi stvarno bilo “something completely different”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:14