48 sati u kojima je spašena kampanja Joea Bidena

Joe Biden uskrsnuo je poput feniksa.
Predsjednički kandidat Joe Biden, bivši potpredsjednik tijekom mandata Baracka Obame
 Justin Sullivan/Getty Images / AFP

Bivšeg američkog potpredsjednika su prije samo mjesec dana otpisali su gotovo svi relevantni mediji, a njegova popularnost bila je u slobodnom padu. Donatori su zatvarali svoje novčanike, a glasači umjerene struje su prelazili u tabor popularnog Petea Buttigiega koji je blago kaskao za Berniejem Sandersom u borbi za prvo mjesto. Biden je skeptike tada uvjeravao „dajte mi još malo vremena, vratit ću se najkasnije do Južne Karoline“. U Nevadi je iznenadio mnoge plasiravši se na drugo mjesto. No, rezultat koji je, prema svojim optimističnim najavama, uspio ostvariti u Južnoj Karolini preko noći ga je vratio u igru za Bijelu kuću.

Uspjeh kojeg je Joe Biden ostvario na predizborima u Južnoj Karolini potaknuo je lanac reakcija zahvaljujući kojima je bivši američki potpredsjednik postao favorit umjerene struje Demokratske stranke na „superutorku“.

U samo 48 sati karte su se toliko pomiješale da je Biden, iznenada, isplivao na sam vrh favorita za predsjedničku nominaciju. No, velika prepreka mu je, doduše, još uvijek Bernie Sanders – samoprozvani socijalist koji formalno niti nije član stranke, zbog čega Demokrati strahuju da bi se ove godine njima mogao dogoditi „Trump efekt“. Stranačko je vodstvo, djeluje vanjskom promatraču, odlučilo intervenirati i izvršiti pritisak na ostale kandidate da se povuku i podrže Bidena kao jedinu šansu da se zaustavi Sanders.

Donedavni favorit umjerene struje Demokrata, gradonačelnik Pete Buttigieg, šokirao je medije najavivši da će iznenada obustaviti svoju kampanju i podržati onog kandidata koji ima najviše šanse poraziti Trumpa na izborima u studenom. Iz njegovog se govora tada moglo između redaka iščitati da će uoči „superutorka“, Dana D američkih predizbora kada 14 saveznih država istovremeno bira predsjedničkog kandidata, svoju podršku dati Bidenu koji samo dva dana prije ostvario fantastičan rezultat u Južnoj Karolini. Samo 24 sata kasnije, iz utrke se povukla i Amy Klobuchar, također podržavši Bidena.

Popularni demokratski kongresmen iz Teksasa, jedne od ključnih država „superutorka“, Beto O'Rourke, pozvao je svoje sugrađane da glasaju za bivšeg potpredsjednika Bidena, zbog čega bi on mogao ostvariti puno bolji rezultat u toj tradicionalno republikanskoj saveznoj državi.

Međutim, jedna ključna podrška još uvijek nedostaje. Od bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame još uvijek niti traga niti glasa. Unatoč tome što je situacija preko noći postala i više nego jasna: s jedne stranke je Bernie Sanders, senator iz Vermonta kojeg je Obama u brojnim prilikama otvoreno kritizirao kao preradikalnog političara, a s druge je strane njegov potpredsjednik i osobni prijatelj Joe Biden.

S obzirom na val podrške koju je Biden dobio u samo 48 sati prije „superutorka“, Obamino odsustvo je gotovo bolno očito. Američki analitičari smatraju da bi Biden uz Obaminu podršku na „superutorku“ mogao ostvariti uspjeh kojeg predizborne ankete nisu mogle predvidjeti. Možda je, uistinu, samo riječ o taktici.

Zahvaljujući naglom „zbijanju redova“ među umjerenim Demokratima, rezultat „superutorka“ mogao bi biti osjetno neizvjesniji nego što se to očekivalo do ove subote. Sanders i Biden bi mogli imati razliku manju od 100 delegata, koju je moguće nadoknaditi u kasnijoj fazi predizbora. Sve govori u prilog tome da je na američkoj ljevici, gotovo javno, objavljen rat: kako protiv Trumpa, tako i protiv Sandersa. Scenarij koji svakim danom postaje sve neizbježniji, podijeljena konvencija u srpnju, dodatno bi podijelio Demokrate.

Biden i Sanders imaju nepomirive vizije SAD-a. Tko god od njih uspije osvojiti nominaciju na konvenciji u srpnju će, sasvim sigurno, udaljiti jedan velik dio glasačkog tijela druge struje. Nedovoljno mobilizirano glasačko tijelo Demokrata, doprinijet će reizboru Donalda Trumpa. Ukratko, mogao bi se dogoditi točno onaj scenarij kojeg su Demokrati jedinog htjeli izbjeći. A sve zato što su prekasno shvatili da nemaju dobru strategiju za borbu protiv Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:21