Andrej Plenković dobio ključnu ulogu u raspodjeli najvažnijih fotelja europskih institucija

Europski državnici večeras su se dogovorili da se još uvijek neće dogovoriti. Prvi pokušaj pronalaska novih čelnika ključnih institucija Europske unije, očekivano, nije urodio plodom.
Andrej Plenković
 Piroschka van de Wouw / REUTERS

Njihov cilj je, tvrde, pronaći optimalnu proeuropsku kombinaciju kojom bi se osigurala stabilnost. No, po svemu sudeći, ovoga će puta veliki naglasak u podjeli čelnih funkcija institucija EU biti stavljen na rodnu ravnopravnost. Ako je suditi po izjavi aktualnog predsjednika Europskoga vijeća Donalda Tuska, čak 2 od 5 čelnih mjesta ovoga bi puta moglo biti dodijeljeno ženama.

Pučani su tijekom večerašnjeg summita važnu ulogu dali i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, kojeg su s latvijskim premijerom Krisjanisom Karinsom zadužili da u ime grupacije Europske pučke stranke (EPP) sudjeluje u postizbornim pregovorima o raspodjeli čelnih mjesta ključnih institucija Europske unije.

EPP je zadnji odredio svoje pregovarače. Liberale (ALDE) predstavljaju belgijski premijer Charles Michel i njegov nizozemski kolega Mark Rutte, dok socijaldemokrate (S&D) predstavljaju španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski predsjednik vlade Antonio Costa.

- Danas nećemo odabrati prvog čovjeka Europske unije, ali bismo mogli definirati omjer snaga i smjer u kojem će se pregovori narednih mjeseci kretati – izjavio je luksemburški premijer Xavier Bettel po ulasku u Europsko vijeće, koji će na današnjem summitu osim interesa svoje države zastupati interese sve brojnijih liberala u Europi.

Plenković je rekao da su on i latvijski kolega dobili povjerenje i zbog iskustva koje obojica imaju kao bivši zastupnici Europskog parlamenta pa bolje razumiju proces pregovaranja. On je rekao da će konzultacije koje moraju dovesti do kraja prije sljedećeg summita u lipnju biti provedene na dva kolosijeka. Jedan će biti postupak koji će voditi predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji će se konzultirati s premijerima država članica, a drugi je onaj u kojem će pomoći pregovarači, po dva iz tri glavne političke skupine. Plenković je rekao da će se oni međusobno konzultirati telefonski, a po potrebi i sastajati u Bruxellesu.

Dok europski liberali uporno inzistiraju na tome da se pod svaku cijenu odustane od modela spitzenkandidata, pučani neumorno tvrde da bi se i ove godine 'u dobroj vjeri' trebao poštivati dogovor da se relativnim pobjednicima izbora (dakle, Europskoj pučkoj stranci tj. Manfredu Weberu kao njihovom vodećem kandidatu) dodijeli fotelja predsjednika Europske komisije.

Aktualni predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani (EPP), danas je ponovio da su zastupnici napomenuli kako će svoje povjerenje dati samo onom kandidatu koji je nominiran putem spitzenkandidature.

Povjerenik Europske komisije za proračun Gunther Oettinger (EPP), danas je novinarima izjavio da 'nema govora' o tome da Komisijom zagospodari vodeća kandidatkinja liberala Margrethe Vestager, zato što su 'pučani ponovno pobijedili'.

No, ove se godine ne može zanemariti činjenica da su pučani osvojili osjetno manje mandata te da će biti prisiljeni ući u postizbornu koaliciju s liberalima i/ili zelenima, kojima će morati dati ustupke.

Prošloga puta, kada je situacija bila znatno jasnija jer su vodeće grupacije imale dovoljno mandata da samostalno zagospodare Europom i kada je Juncker kao vodeći kandidat pobjedničke grupacije bio prihvatljiv gotovo svima (osim Davidu Cameronu), predsjednik Komisije čekao se nekoliko mjeseci. Danas je situacija još kompleksnija zato što će se osim država članica morati dogovoriti i šarenije koalicije, pa se očekuje da će se predsjednik nove Komisije iskristalizirati u najoptimističnijem scenariju tek krajem listopada.

Sukob na relaciji Pariz-Berlin

Samo dan nakon izbora za Europski parlament, počele su frcati iskre između dvije najjače države Unije, Francuske i Njemačke. Za razliku od Emmanuela Macrona koji usprkos relativnom porazu na europskim izborima može biti zadovoljan svojim rezultatom, Angela Merkel nije osvojila onoliko mandata koliko je očekivala, zbog čega je stranački kolege pozivaju da preuzme odgovornost. Istovremeno, dok je vladajućoj stranci CDU pala popularnost u Njemačkoj, sestrinskoj stranci u Bavarskoj CSU, iz koje dolazi Manfred Weber, popularnost raste. Upravo zato, njemačka kancelarka osjeća pritisak da ostane uz Webera, unatoč tome što njegova kandidatura niti jednoj drugoj grupaciji nije prihvatljiva.

Macron nije gubio vrijeme, pa je već jutro nakon objave rezultata izbora za Europski parlament ugostio španjolskog premijera Pedra Sancheza u Elizejskoj palači. Njegov cilj je, nagađaju mediji, osigurati potporu državnika koji ne dolaze iz redova EPP-a da podrže Barniera, njegova sunarodnjaka, na čelu buduće Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:19