Benedikt XVI se vratio u Vatikan 'iscrpljen ali zadovoljan'

Umirovljeni papa Benedikt XVI (93) vratio se u ponedjeljak popodne iz Regensburga u Vatikanski Grad, nakon posjeta svome teško oboljelome starijem bratu Georgu (96), svećeniku i glazbeniku.
Papa u miru Benedikt XVI. na povratku iz Muenchena u Vatikan
 Sven Hoppe / AFP

Nije, dakle, demantirana senzacionalna najava njemačkog tabloida Bilda da bi Benedikt mogao ostati u Njemačkoj i ne vratiti se u Vatikan. Mogao bi, mogao je, ali nije. I to je razlog zašto je vijest samo ono što se dogodilo, a ne ono što bi se moglo dogoditi, jer je kondicional prostrano predvorje za fake news.

Za svog boravka u Regensburgu Benedikt je više puta pohodio brata u bolnici, ali je našao vremena i snage za sentimentalno putovanje: otišao je na groblje Ziegetsdorf pomoliti se Bogu na grobu roditeljâ, a posjetio je i kuću u kojoj je stanovao dok je bio profesor na Sveučilištu u Regensburgu (usput: zajedno s Hansom Küngom) i koja je sada regensburško sjedište Instituta Benedikt XVI. Imao je i više rtazgovora, među ostalim i s apostolskim nuncijem u Njemačkoj mons. Nikolom Eterovićem, koji je u Benediktovu pontifikatu bio glavni tajnik Biskupske sinode (jedini dosad koji nije promaknut u kardinala). Umirovljeni papa je razgovarao i s ministrom-predsjednikom Slobodne Države Bavarske Markusom Söderom, koji je Benedikta pozdravio na aerodromu u Münchenu.

Benedikt XVI nije odlazio u inozemstvo otkako se 2013 odrekao papinske dužnosti. U Vatikanu kažu da je „iscrpljen ali zadovoljan“ što je posjetio brata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:57