Beogradski Blic oštro protiv govora mržnje u Srbiji uz punu solidarnost prema Zagrebu i Hrvatskoj

Oštra reakcija na govor mržnje u Srbiji.
Evakuacija rodilja iz bolnice u Petrovoj
 Denis LOVROVIC / AFP

Beogradski Blic je na svojim mrežnim stranicama objavio tekst sa sljedećim naslovom: Svima vama koji se radujete zemljotresu u Zagrebu (tekst citata smo ostavili na izvornom jeziku):

Reakcije je to bila na neke od napisa i slikovnih prikaza na društvenim mrežama. Blic je istaknuo ovaj:

I na to je uslijedila sljedeći tekst:

"I pored tužnih scena iz Hrvatske koja se baš kao i mi bori sa koronavirusom, mnogi bezdušnici i sada su sebi dali za pravo da budu moralne gromade i sude onima koji su pogođeni ovom prirodnom katastrofom. Zaboravljajući da je gotovo čitav svet u izolaciji i da su Hrvati jutros u strahu izleteli iz svojih stanova napolje iako je to zabranjeno.

Možda bi ponekad jednostavno trebalo ignorisati ovakve ljude koji u svemu vide nekakvu karmu i kaznu za nešto što je učinjeno u prošlosti. Međutim, kada mržnja i prezir pređu sve granice, nije loše uzvratiti zdravim razumom kako bi se uspostavila ravnoteža u kosmosu".

U nastavku teksta Blic donosi: "Da li je za vas karma to što se lekari bore za život 15-godišnjeg deteta? To što je mnogo ljudi ostalo bez domova, automobila i radnih mesta? U zemljotresu je oštećen i toranj zagrebačke katedrale ali i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC). Da, srpska crvka u Zagrebu. Da li je i to karma ili samo puka slučajnost? Verovatno ovo drugo, kao neka kolateralna šeta. Ne vraćajte sve nas unazad svojim postupcima tako što ćete za svoju nesreću kriviti nekoga koga nikada niste upoznali, jer ako toliko verujete u karmu - ne bih vam bio u koži posle".

"Bebe su tek rođene na snegu, one ne znaju koje su vere i nacije. Znaju samo da osećaju da je njihove majke strah. Ne mrzite druge. Za svu našu decu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:29