Bloomberg napao Trumpa: U trenutku nezapamćene krize SAD ima jedinstveno nesposobnog predsjednika

“EU, Transpacifičko partnerstvo, Francuska, Njemačka, Japan, Kina, svi moraju shvaitti da je Bijela kuća na margini te da oni moraju uskočiti i to brzo”. Ovim je riječima Michael R. Bloomberg, milijarder, vlasnik agencije Blooomberg i donedavno demokratski kanditat za predsjedničku nominaciju pozvao svijet da reagira budući da je SAD u kaosu. U komentaru objavljenom na Bloombergu.
Michael Bloomberg dok je još bio u kampanji za predsjendičku nominaciju Demokratske stranke
 Johannes EISELE / AFP

Bloomberg nije birao riječi: “Najveći se izazov s kojim se SAD suočava u desetljećima dogodio za mandata jedinstveno nesposobnog predsjednika”. Bloomberg je u tri mandata bio gradonačelnik New Yorka dok je Trump bio stanovnik tog grada (odnedavno se prijavio na Floridi). Između njih nikad nije bilo snažne veze jer je Bloomberg sve što Trump nije: stvorio je svoje bogatstvo sam, nije mu trebalo nastupanje u reality emisijama i nije niti jednom bankrotirao. Stanovnice i stanovnici New Yorka jako ga vole, dali su mu da vodi grad u tri mandata mimo uobičajenog ograničenja na dva. A on je učinio puno za grad. I što je za Trumpa najstrašnije, Bloomberg je bogatiji od njega i to desetak puta: njegova je imovina procijenjena na 55 milijardi dolara, Trump se vrti oko 3.

Bloomberg nije krio svoje nezadovoljstvo Trumpovom politikom, a epidemija koja je odnijela više života nego američki rat u Vijetnamu potaknula je želju da se oglasi.

“U vrijeme kada bi svijet trebao gledati u Bijelu kuću zbog mudrosti i vodstva, pronalazi samo Donalda Trumpa koji je jedinstven spoj nespobnosti i nepoštenja”, jasno detektira problem Bloomberg. Interesantno da Trump nije na Twitteru napao Bloomberga.

“Jedna je od vrlina našeg federalnog sustava vlasti što ima dovoljno snage i dubine da nastavi s radom čak i ako osoba na vrhu nije dorasla svom zadatku. Ali na međunarodnoj razini slika je duboko zabrinjavajuća. Američko odricanje od vodstva tijekom krize koja zahtijeva međunarodnu suradnju daleko je teže popraviti”, upozorava Bloomberg. I tako potvrđuje tezu o kojoj se raspravlja o dolaska Trumpa na vlast: SAD sustavno ruši poredak koji je sam izgradio nakon Drugog svjetskog rata i tako uništava svoje liderstvo.

Bloomberg ima što za reći i o ekonomskim aspektima Trumpove vladavine: “Predsjednikov neuspjeh u preuzimanju vodeće uloge u koordiniranju globalnog odgovora (na pandemiju) ima za rezultat strašne posljedice koje su vidljive u brojevima izgubljenih života i ranih mjesta. Prije nego što je pandemija napala, financijska su tržišta na svojim nezapamćenim razinama maskirala duboke ekonomske probleme - uključujući slabe kapitalne investicije, niske stope rasta i rastuću nejednakost - koji su dodatno pogoršani Trumpovim promašenim i kontraproduktivnim trgovinskim ratovima i poreznom politikom. Ako se nastavi Trumpov napad na globalni trgovinski sustav, gospodarski će se oporavak sporo odvijati, a kad se ostvari bit će mlak”.

A onda izravan napad na Trumpa: “Sve bi ovo trebalo biti primarno na pameti predsjedniku. Ali nije, njegova opsesija time kako ga mediji tretiraju ga u potpunosti zaokuplja i zbog toga on na toliko mnogo razina naproto pogoršava stvari”.

US President Donald Trump speaks in the East Room of the White House in Washington, DC, on April 28, 2020. - Trump spoke about supporting small businesses during the coronavirus pandemic through the Paycheck Protection Program. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
MANDEL NGAN / AFP
Donald Trump je prvo prekinuo, a zatim nastavio svoje briefinge o pandemiji

Bloomberg proziva Trumpa i zbog prekida financiranja Svjetske zdravstvene organizacije do čega je, tvrdi, došlo kako bi se krivica odmaknula od Bijele kuće. I poziva sve druge da pomognu navodeći kako je važna uloga filantropije: spominje velike napore zaklade Bill & Melinda Gates ali ne zaboravlja ni svoju Bloomberg Philanthropies.

Tekst završava sljedećim riječima: “Trumpovo prezir prema međunarodnoj suradnji trebalo bi ojačati čelnike ovdje u SAD-u i širom svijeta. Naravno, predsjedničko se vodstvo ne može u potpunosti zamijeniti. Ali u doba rata moramo se boriti s vojskom koju imamo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:41