Boris Johnson jasno poručio EU: Ujedinjena Kraljevina će opet početi koristiti mišiće u pregovorima o trgovini

"Mi smo neovisna zemlja koja želi razviti svoje poslove svijetom”. To je ključna poruka britanskog premijera Borisa Johnsona koji je u ponedjeljak iznio smjernice pristupa Ujedinjene Kraljevine pregovorima o trgovini i budućim odnosima s EU.
Britanski premijer Boris Johnson vrlo je žustro tumačio svoju pregovaračku strategiju za buduće trgovinske sporazume
 Frank Augstein / AFP

U njegovom govoru nije bilo iznenađenja. Držao se najavljenog: nećemo smanjivati standarde, ali nećemo tjerati EU da prihvati naše standarde u sektorima gdje su viši nego oni koje ima EU. Dakle, EU ne može očekivati da će Ujedinjena Kraljevina prihvatiti pritisak da prihvati standarde na područjima gdje su u Uniji viši nego na Otoku.

Johnson smatra kako Britanija nije izgubila išta izlaskom iz EU, da pred njom stoji cijeli Commonwealth s kojim se mogu graditi novi trgovinski odnosi, da su tu i stari, zanemareni partneri poput Novog Zelanda i Australije.

Dodao je i kako Kraljevina mora početi koristiti svoje mišiće kako bi počela pregovarati sporazume o slobodnoj trgovini. A to nije radila desetljećima. Johnson je rekao kako Ujedinjena Kraljevina nije imala pravo definirati svoju politiku pa sada Novi Zeland izvozi više janjetine u Kinu nego London iako je Wales bliži Kini. Johnson je naveo kako “jedna petina izvoza s Otoka ide u SAD”.

Zanemarujući da polovica izvoza ide na Kontinent.

Kad je riječ o ribarstvu, koje će biti jedno od ključnih pitanja u pregovorima, britanski je premijer bio više nego jasan: “Mi želimo sporazum, ali EU mora respektirati činjenicu da je Ujedinjena Kraljevina neovisna obalna zemlja koja sama kontrolira svoje vode”. Poruka je više nego jasna: britanske vode ostaju zatvorene za europske ribare. Što će izazvati vrlo negativne reakcije iz zemalja koje su ondje ribarile, a to su Francuska pa Španjolska i Portugal. Johnson planira svake godine pregovore o kvotama za ribarenje unutar britanskih voda koje će se bazirati na “posljednjim znanstvenim podacima” te uzimajući u obzir da su “britanske vode za britanske ribarske brodove”.

Britanski premijer je jasno rekao da želi sporazum poput onog koji EU ima s Kanadom (CETA). Problem je što taj sporazum pokriva i robu (gotovo bez tarifa) i usluge (koje su manji dio sporazuma, a čine 80% britanske ekonomije: dakle, ne pokriva ni financijsku trgovinu) i o njemu se pregovaralo godinama. Sasvim je jasno da je takav sporazum nemoguće postići u sljedećih sedam, osam mjeseci. Upravo je ribarstvo klasičan primjer: Britanija i EU su blizu i imaju niz otvorenih pitanja koja između Unije i Kanade ne postoje. Primjerice, kopnenu granicu. I činjenicu da Kanada nikad nije bila članica Unije.

Johnson je toga izuzetno svjestan pa kao alternativu nudu sporazum koji EU ima s Australijom. Koji mnogi vole zvati ugovorom samo imenom jer se bavi gotovo samo tarifama.

Vlada Njezinog Veličanstva ima vrlo jasnu sliku: stvoriti “Globalnu Britaniju”. “Spremni smo odbaciti naočale Clarka Kenta i postati superjunak slobodne trgovine, zaigrati multidimenzionalni šah kako bismo sklopili nekoliko sporazuma o trgovini istodobno”, rekao je Johnson.

Takvoj strategiji EU i njegova pravila smetaju. Dakle, pravila igre su jasna. Možemo očekivati da krajem godine opet budemo na rubu “tvrdog izlaska” ili nekog provizornog sporazuma. Johnoson je rekao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:30