Brexit je propao? Sjeverna Irska zbog svoje granice ruši mogućnost dogovora Britanije i EU

Premijerka Theresa May u izrazito teškoj situaciji uoči sastanka s predstavnicima Europske unije.
Britanska premijerka Theresa May
 Darren Staples / REUTERS

Bila je to burna nedjelja: poslijepodne se Bruxellesom proširila vijest da se na iznenadni sastanak pozivaju ambasadori svih 27 članica EU te da je na putu iz Londona i glavni britanski pregovarač s EU Dominic Raab.

Proširila se nada da je konačno postignut dogovor i da će na summitu EU u srijedu konačno biti definiran Brexit. A onda je predvečer uslijedio hladan tuš: nema dogovora, prestaju svi pregovori do srijede.

Pregovori

- Susreli smo se s britanskim pregovaračkim timom. Unatoč intenzivnim naporima, neka su ključna pitanja i dalje otvorena, uključujući zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice između Sjeverne i Republike Irske - u tweetu je napisao Michel Barnier, glavni pregovarač EU.

Jedan od europskih diplomata za Reuters je to potvrdio: 'Unatoč konstruktivnim i intenzivnim pregovorima, nekoliko ključnih pitanja ostalo je neriješeno'. Izvori bliski britanskoj vladi objavili su da je Raab u nedjelju, umjesto rješenja, na stol stavio nova pitanja na koja Barnier nije imao odgovora jer je mislio da su dogovorena.

EU predlaže da Sjeverna Irska ostane dijelom carinske unije i tako se riješi pitanje tvrde granice koja je ukinuta Sporazumom na Veliki petak 1998. godine i zaglavni je kamen mira između republikanaca i unionista u Sjevernoj Irskoj. Britanska premijerka Theresa May je zatim, kako bi izbjegla stvaranje tvrde granice u Irskom moru i zapravo podjele Ujedinjenog Kraljevstva, predložila da cijela Britanija ostane u carinskoj uniji na neodređeno vrijeme dok se ne uspostave tehnološki preduvjeti za carinjenje bez tvrde granice. Nakon toga se pojavila informacija da su premijerkini ljudi u parlamentu uspjeli nagovoriti skupinu laburističkih zastupnika da podrže takav sporazum.

No, u nedjelju je David Davis, bivši ministar za Brexit, u Sunday Timesu objavio tekst u kojem je od ministara u kabinetu zatražio da 'ubiju premijerkin plan'.

Konvencija

Istodobno su u javnost izašli mailovi Arlene Foster, čelnice Demokratske unionističke stranke (DUP) iz Sjeverne Irske, u kojima tvrdi da je 'Brexit bez dogovora bolji od lošeg Brexita'. Ona je prošli tjedan bila u Bruxellesu i razgovarala s Barnierom. Već su to bile informacije koje su upozoravale da se politička klima na Otoku opet okreće protiv Therese May, iako se nakon konvencije njezine Konzervativne stranke početkom ovoga mjeseca činilo da je uspjela staviti pod kontrolu pobunjenike. Nije. I to je Raab u nedjelju rekao Barnieru.

Sabine Weyland, Barnierova zamjenica, to je potvrdila ambasadorima EU 27: 'Britancima treba još vremena. Oni imaju problem'.

I to je potvrđeno jučerašnjom izjavom britanskog ministra vanjskih poslova Jeremyja Hunta: 'Postoje još neka velika pitanja koja treba riješiti'. Pritom je mislio na redoslijed sporazuma s EU koja predlaže prvo sporazum o izlasku, dakle rješavanje granice, a onda o novim trgovinskim odnosima. London se boji da bi u tom slučaju zaštitni mehanizam u Irskoj odmah stupio na snagu. Huntovu su izjavu podržali i Ured premijerke i Ministarstvo za Brexit.

Puno je otvoreniji, što se od njega i očekuje, bio jučer bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, glavni zagovornik tvrdog Brexita: 'Došlo je vrijeme da se suprotstavimo nasilnicima u EU'. On je u ovoj fazi svoga 'brexitovskog' razvoja počeo zagovarati sporazum sličan onome kakav EU ima s Kanadom, ali poboljšan ('super Kanada').

U škripcu

A na tom se fonu oglasio i DUP.

- Uzevši u obzir kako se EU ponašala i kako je stjerala u kut premijerku May, trenutačno ne vidim sporazum koji bi mogao dobiti većinu u parlamentu - rekao je Sammy Wilson, glasnogovornik stranke (koja nije u stanju već gotovo dvije godine dogovoriti vladu u Sjevernoj Irskoj). Wilsonu se čini 'neizbježnim da završimo bez dogovora'. I tako je potvrdio sadržaj mailova svoje stranačke šefice koja je jučer mudro šutjela.

No, Theresu May u škripac je stjerao upravo DUP bez čijih glasova joj vlada nema većinu u parlamentu. Interesantno je da se DUP oglasio tek sada, u završnoj fazi, pa nije isključeno da su ih instrumentalizirali pobunjenici u Konzervativnoj stranci.

45 % Tvrdi Brexit

Izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma postaje sve izgledniji. U slučaju da premijerka May i redefinira prijedlog sporazuma, pobunjenici bi mogli zaključiti da je taj dokument idealan povod da se pokrene pitanje odgovornosti vlade koja dovodi u pitanje cjelovitost zemlje. Parlament izglasava nepovjerenje premijerki, ona odstupa, raspisuju se izbori, a novi čelnik konzervativaca, vjerojatno ne Boris Johnson (prije Jacob Rees-Mogg ili David Davis), odbacuje sve što EU traži.

35 % Meki Brexit

Izlazak Velike Britanije iz EU sa sporazumom i dalje priželjkuju svi na kontinentu. Čelnici EU na summitu u srijedu pristaju na kompromis kojim se mijenja rječnik dogovora, čime premijerka May zadovoljava zahtjeve pobunjenika i DUP-a. I tako osigurava da taj dokument prođe kroz parlament, zaprijetivši konzervativcima da će u suprotnom doći do izbora na kojima će laburisti preuzeti vlast. Na izvanrednom summitu u studenome EU 27 prihvaća sporazum i kriza je izbjegnuta.

15 % Slijepi Brexit

Izlazak Velike Britanije iz EU sa sporazumom koji ne bi definirao buduće odnose. Prema toj ideji, kojoj se protivi, primjerice, i francuski predsjednik Emmanuel Macron, budući bi se odnosi definirali u prijelaznom razdoblju koje traje od 30. ožujka iduće godine do 31. prosinca 2020. u kojem Britanija i dalje prihvaća regulativu EU. Riječ je o prijedlogu koji se pojavio kako bi se Theresi May olakšao sukob s pobunjenicima koje bi mogla smiriti najavom da će se o detaljima još razgovarati.

5 % Neočekivani ishod

Uvijek postoji opcija da se pojave vanjski ili unutarnji čimbenici koji donose potpuno nove okolnosti. Primjerice, riječ je o mogućnosti da Irska pristane na tvrdu granicu prema Sjeveru (gotovo nevjerojatno) ili da dođe do raskola među konzervativcima (nije isključeno) pa da premijerka Theresa May sklopi ad hoc koaliciju s laburistima, da DUP pristane na carinsku uniju Sjeverne Irske (malo vjerojatno) ili da, što se jedino od navedenog čini stvarno mogućim, London prije 29. ožujka iduće godine povuče zahtjev za izlazak iz EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:12