Britanija se vratila tri koraka unazad, poručuje Barnier u zadnjem tjednu pregovora

Ovoga tjedna pregovarači Brexita ulaze u posljednju, četvrtu rundu pregovora o trgovinskom sporazumu otkako je Britanija formalno napustila EU 31. siječnja, a znakova da će se odnosi između Bruxellesa i Londona stabilizirati i dalje nema.
Glavni EU pregovarač za Brexit Michel Barnier u intervjuu za The Times najavio je ultimatum za Ujedinjenu Kraljevinu
 Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Michel Barnier, glavni pregovarač EU, upozorio je da se zahtjevi bloka neće promijeniti unatoč pritisku Londona. U intervjuu za britanski The Times poslao je britanskoj vladi ultimatum upozorivši da će Bruxelles odustati od pregovora ako London ne prihvati njegove zahtjeve. Rekao je da se ''Velika Britanija vratila tri koraka unazad od prvobitno preuzetih obveza'' iz sporazuma o povlačenju potpisanog prošle jeseni.


"Pregovarači u Velikoj Britaniji moraju biti u potpunosti u skladu s onim što je potpisao premijer. Jer 27 šefova država i vlada i Europski parlament nemaju kratko pamćenje.", rekao je. EU želi da Downing street poštuje ''svako slovo obveze'' iz sporazuma o izlasku jer će time izbjeći dvostruki ekonomski udar Brexita bez sporazuma i pandemije koronavirusa.

Također, pozvao je na ''zajedničku odgovornost'' EU i Velike Britanije za postizanje odgovora koji će biti nepogodan za obje strane. Ipak, smatra da će Brexitom Ujedinjena Kraljevina izgubiti više od EU.

''Mnogo smo manje izloženi od njih jer samo 7 posto našeg izvoza odlazi u Ujedinjenu Kraljevinu, a 47 posto britanskog izvoza odlazi u EU”, rekao je. Zato je trenutno ''ograničenje štete'' sljedeći korak u pregovorima, a jedan od načina je produljenje tranzicijskog perioda čiji zahtjev London mora poslati do 1.srpnja.

No, vladini dužnosnici, od premijera Borisa Johnsona, ministra u vladi Michela Govea do glavnog britanskog pregovarača Davida Frosta već su potvrdili da produljenja neće biti. Boris je poručio čelnicima da im daje vremena do rujna za stvaranje dogovora.

Posljednja runda razgovora početkom svibnja završila je gotovo ni sa kakvim napretkom. Bariner i Frost razmijenili su neugodna pisma u kojima je Frost poručio da je EU tretirala Britaniju kao ''nevrijednog partnera'' na što je Barnier odgovorio da “Ujedinjeno Kraljevstvo ne može očekivati visokokvalitetan pristup jedinstvenom tržištu EU ako nije spremno pristati na jamstva da će (tržišno) natjecanje ostati otvoreno i pošteno".

Savjetnik Barniera, Stefan de Rynck rekao je uoči početka ovotjednih pregovora da su države članice i ovoga tjedna podržale ''maksimalistički'' pregovarački pristup. EU inzistira na tome da Velika Britanija nastavi poštivati niz zaštitnih mjera o standardima proizvoda i ljudskim pravima u zamjenu za pristup njenom tržištu. Bruxelles to naziva ''ravnopravnim uvjetima”. No, britanska vlada odbija prihvatiti zahtjeve, tvrdeći da bi oni bili kršenje ''suvereniteta'' te bi spriječili Veliku Britaniju u promjenama i sklapanju trgovačkih sporazuma s drugim zemljama neovisno od EU.


London želi trgovinski sporazum sličan onima koji EU ima sa zemljama poput Japana, Kanade i Južne Koreje što EU zbog zemljopisne blizine i povijesne povezanosti dviju zemalja smatra nemogućim posebice kada se u pitanje uzme ribarstvo i zajedničko terirorijalno more. EU snažno priprema ambiciozni ugovor o ribolovu u kojem bi plovila EU mogla uživati ​​isti pristup britanskim vodama kao i prije razvoda.


Britanski dužnosnici bliski pregovorima rekli su da EU treba priznati da Velika Britanija neće nikad prihvatiti njeno stajalište. Vladini izvori optužili su EU da zaustavlja razgovore za jesen, kada će biti prekasno za tvrtke da se prilagode novom stanju na tržištu. Frost je poručio da se pregovori ovoga tjedna moraju ubrzati.

Postoji nekoliko točaka koje tek treba razraditi u gospodarskom i sigurnosnom partnerstvu te postoji i protokol o Sjevernoj Irskoj koji je potrebno implementirati kako bi bio spreman za primjenu od 1. siječnja 2021. godine. Zbog stalnih odbijanja prijedloga britanske vlade mnogi europski dužnosnici, poput Phila Hogan,a povjerenika EU za trgovinu, pitaju se želi li Britanija zapravo dogovor. Mnogi se sada nadaju da će se veliki napredak postići na konferenciji na visokoj razini koja će se održati sredinom lipnja između Johnsona i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.

Jer potkopavanje na obje strane dovodi u pitanje hoće li se dogovor uopće postići do 31. prosinca 2020. kada ističe tranzicijski period; te s njime dolazi i mogućnost izlaska iz EU bez sporazuma koji će poruzročiti ekonomski krah u već osjetljivom periodu oporavka od koronavirsua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:19